Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие

...
Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Близо 1 млрд. лева ще бъдат вложени в българското земеделие с НПВУ

„ Близо 1 милиарда лв. ще бъдат вложени в българското земеделие с Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Това са общо средствата, които включват и 50% национално съфинансиране. Вярваме, че с това ще допринесем родното земеделие да стане по-конкурентоспособно и витално в тези предизвикателни времена ”. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция „ Земеделски практики в интерес на климата и околната среда “, която се организира в границите на 30-ото интернационално ревю „ Селското стопанство и всичко за него “ в гр. Добрич. Пред участниците във форума той показа ограниченията по проекта и опциите за вложения, от които могат да се възползват фермерите.

Аграрният заместник-министър уточни, че няма време за губене и би трябвало да се работи с бързи темпове. По думите му задачата е до началото на идната година да стартира и банкет по ограниченията. Той посочи, че до края на 2023 година би трябвало 70% от бюджета да бъде контрактуван. Заместник-министърът разяснява, че в последните месеци дейностите по проекта са били забавени и в този момент би трябвало това забавяне да бъде наваксано.

„ В връзка сме с сътрудниците от Държавен фонд „ Земеделие “, с цел да може в най-кратки периоди да стартират нужните процедури. Планираме процедурата по кандидатстване да е улеснена, с минимална документи “, заяви заместник-министър Събев. И обясни, че по този метод земеделските производители ще могат бързо да подадат заявките си, а обработката им ще завършва в къси периоди. Предвижда се спомагателен човешки запас, където е належащо. „ Вярвам, че ще има интерес към тези ограничения в цялата страна “, изясни земеделският заместник-министър.

Той акцентира, че вложенията в уреди към този момент не са разкош, а са нужда. Според него българският аграрни отрасъл би трябвало да стане по-конкурентоспособен, тъй като в днешно време елементарно могат да бъдат изгубени обичайни пазари. „ С НПВУ и по-конкретно с Фонда за екологичен и софтуерен преход, който се употребява с доверието на европейските ни сътрудници, можем да допринесем това да стане факт “, добави заместник-министър Събев.

„ В момента в България няма продоволствена рецесия, няма и вероятност за такава. Но сегашната обстановка ни кара да се замислим, че би трябвало да сме подготвени. Затова поставихме основите на изработването на национална продоволствена тактика “, сподели Георги Събев.

Преди конференцията заместник-министърът откри 30-ото интернационално ревю „ Селското стопанство и всичко за него “. „ Изложения като това, на които се срещат разнообразни представители на бизнеса, имат извънредно значима роля в търсенето и намирането на решения за оправянето на провокациите, пред които е изправено земеделието в народен и международен мащаб “, уточни аграрният заместник-министър.

Домакин на форума бе Звезделина Иванова, изпълнителен шеф на „ Добрички панаир “ АД. В събитието участваха Здравко Здравков, регионален шеф на Добрич, Атанас Атанасов, заместник-областен шеф, Нивелин Радичков, ръководител на Общинския съвет.

Пред медии заместник-министър Събев разяснява, че индикациите са за добра годишна продукция от пшеница, а качеството на българската продукция е гаранция за нейната реализация.

За вноса на пшеница от Украйна той осведоми, че се водят диалози с представителите на бранша и се чака в границите на деня да бъде изпратено писмо до Европейската комисия, с което да бъде показан въпросът и да се потърси подпомагане за активиране на правните принадлежности, с които могат да бъдат предпазени земеделските стопани. Георги Събев обясни, че в писмото се приканва да се задействане член 219, с който търсим поддръжка за активиране на спешния запас, в границите на който да бъдат подкрепени родните производители.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР