Близо 1 млн. от жилищата у нас са необитаеми. Същевременно

...
Близо 1 млн. от жилищата у нас са необитаеми. Същевременно
Коментари Харесай

Близо 1/3 от жилищата в Пловдивско необитаеми, цената им...

Близо 1 млн. от жилищата у нас са необитаеми. Същевременно 1 млн. души живеят в пренаселени парцели и имат потребност от жилище, откри отчет на Световната банка, поръчан от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Според отчета имотният пазар в България е много небалансиран. Призрачните домове са към 1 200 000. В София това са 24% от жилищния фонд. В Софийска област доближават до 48%, в другите два огромни области Пловдив и Варна процентът остава към 30.

Празни остават 43% от жилищата в селските региони, 25% от тези в градските региони или приблизително 30% от жилищата у нас. Обезлюдяването на жилища се усилва, съвсем наедно със строителството на нови жилища.

От друга страна цената на жилищата е доста висока в съпоставяне със междинните равнища на приходите в страната ни. Около един милион души или 15% от популацията живее в жилища, които се споделят от повече от едно семейство. А за семейства с приходи под 1000 лв. на месец е съвсем невероятно да закупят или наемат свое жилище на пазарни цени.

Повече от една трета от младежите изобщо не могат да си разрешат личен парцел и поради това живеят с родителите си. За 42% от едночленните семейства и 31% от живеещите чартърен разноските по поддръжка на жилището са съществено задължение. Според Световната банка страната има слаба жилищна политика, а общините - съвсем нулева такава. Така България остава една от страните с най-ниски индикатори на подвижност на семействата измежду страните в преход.

тагове жилище ненаселен цена
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР