Близо 1/6 от съдиите и служителите във Върховния административен съд

...
Близо 1/6 от съдиите и служителите във Върховния административен съд
Коментари Харесай

Върховният административен съд е пълен с назначени роднини

Близо 1/6 от съдиите и чиновниците във Върховния административен съд са родственици между тях, оповестява вестник “Сега “. Общият брой на хората, които имат кръвна връзка или такава по сватовство в институцията са минимум 50.
Съдиите във Върховен административен съд са 93-ма. В администрацията работят 236 души, 43-ма от които са правосъдни помощници. Поне 8 от съдиите имат родственици, които работят в съда - деца, братя, сестри, племенници, съпрузи. Синовете на двама от магистратите са правосъдни помощници. Дъщерята на секретарката на ръководителя е правосъден асистент, брачната половинка на служителя по сигурността на информацията също е в съда, там работят и свекърви и снахи, майки и дъщери, татковци и дъщери, сестри, съпрузи, лели и племенници.
От съда не отхвърлиха фамилните връзки и дадоха отговор, че съгласно правилника на съда няма спънка чиновниците да имат роднинска връзка със съдии.
Миналото лято около избора на нов ръководител на Върховен административен съд имаше сигнали от магистрати, че съдиите са принуждавани да гласоподават за съответен претендент, като били заплашвани, че роднините им, назначени в правосъдната система, ще останат без работа. Никой обаче не се съгласи да застане с името си и да опише в детайли за натиска - с цел да не пострадат околните му.
Официално Върховен административен съд оповестява за единствено четирима родственици. Шефът на съда Георги Чолаков споделя, че слагането на ограничаване за роднински връзки би уязвило правилото на свободата на труда, уточни той. Служителите нямали законово обвързване да заявяват роднински връзки.
Сдебните помощници във Върховен административен съд са синовете на магистратите Александър Еленков и Галина Христова - Еленко Еленков и Виктор Йорданов. Деловодители са наследниците на Аделина Ковачева и Галина Матейска. Всички те са назначени във Върховния съд с конкурс. В съда продължава да е асистент синът на пенсионирания към този момент арбитър Андрей Икономов. Тодор Икономов стартира работа, до момента в който татко му още беше арбитър. Съдия във Върховен административен съд е брачната половинка на Андрей Икономов - Румяна Лилова.
Съдебен асистент във Върховен административен съд е и дъщерята на Мария Бегъмова от Върховната административна прокуратура.
Върховен административен съд постоянно е бил апетитно място за правосъдните помощници и е добра писта за кариерното им израстване до съдии. Неотдавна състезанието там завоюва и брачната половинка на Яне Янев - Галя Янева, която преди този момент беше асистент в Градския съд, само че се провали на атестацията след ерата "Владимира Янева ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР