Близо 1.5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в българския бизнес

...
Близо 1.5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в българския бизнес
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Европейската комисия официално одобри още три от българските програми

Близо 1.5 милиарда евро ще бъдат вложени в българския бизнес и стопанска система посредством Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “. Програмата ще дава необятен кръг от благоприятни условия за развиване на българските предприятия в основни за тяхната конкурентоспособност посоки.

 

Първото направление обгръща ограничения за стимулиране на високите технологии и нововъведенията в индустриалните процеси – от създаването, през патентоването, до внедряването на новите артикули, процеси и услуги. Второто направление слага акцент върху цифровия преход на българските предприятия, а зеленият преход, кръговата стопанска система и ефикасното потребление на ресурсите са целите на третото направление.

Чрез Програма „ Транспортна съгласуваност “, която е с общ бюджет 1.9 милиарда евро, ще се осъществят вложения в екологосъобразни типове превоз и различни горива, ще се усъвършенства качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще се понижи нездравословното влияние на превоза върху околната среда. Сред главните цели на програмата са навременното довеждане докрай на TEN-T мрежата и цифровата промяна, възстановяване качеството на ж.п. инфраструктурата и привличане на повече пасажери към този по-екологосъобразен превоз, унищожаване на така наречен „ тесни места “ в пътната инфраструктура, както и създаването на интелигентни транспортни системи и използване на реформаторски решения за постоянна, умна, сигурна и интермодална TEN-T мрежа.

Програмата за техническа помощ е ориентирана към повишение на успеваемостта на системата за ръководство и надзор на средствата от европейските фондове в България. Тя ще поддържа и възстановяване на механизмите на партньорство със заинтригуваните страни, както и обезпечаването на гласност и бистрота при осъществяването на вложенията, осъществени с европейско финансиране.

 

Програмата е с общ бюджет 121.5 млн. евро, като специфични акценти в нея ще бъдат ограниченията, ориентирани към повишението на потенциала на националните органи, районните и локални управляващи и бенефициентите за по-ефективно и ефикасно ръководство на европейските стратегии и планове, намаляването на нередностите и измамите при осъществяването им, както и построяването на просвета за оценка като главен инструмент за оценяване на резултатите от европейските вложения и повишение на добавената стойност от тях.

С това общият брой на към този момент утвърдените стратегии за интервала 2021 – 2027 година става шест – през август службите на Комисията утвърдиха и трите стратегии, които ще бъдат съфинансирани от Европейския обществен фонд+, а точно Програма „ Развитие на човешките запаси “, Програма „ Образование “ и Програма „ Храни и главно материално подкрепяне “. Първите процедури за даване на безплатно финансиране по тях към този момент са оповестени и сега тече подаването на планови оферти.
Тези стратегии влагат непосредствено в хората, като забележителен запас ще се употребява за поощряване на заетостта и развиване на умения, обществено включване и равни благоприятни условия, рационализация и качество на образованието, както и непосредствено подкрепяне с храни и друга материална поддръжка за най-нуждаещите се наши жители.

Бюджетът на трите стратегии по Европейския обществен фонд+ възлиза на общо 3.1 милиарда евро или общо 6.6 милиарда евро за шестте стратегии, които към този момент са утвърдени от Европейска комисия.
Освен реализиране на кохезия с европейските райони, при осъществяване на вложенията, финансирани от европейските фондове през новия програмен интервал, ще целим и понижаване на разликите в социално-икономическото развиване сред северните и южните райони на България, като сложим необикновен акцент върху догонващо развиване на Северна България.

 

Вицепремиерът Атанас Пеканов, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР