Близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос бяха обявени в неделя от

...
Близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос бяха обявени в неделя от
Коментари Харесай

Манията биткойн - как се търгува с това

Близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос бяха оповестени в неделя от лондонския вестник " Сънди Телеграф " за първите доларови милиардери поради биткойн. Те завоюваха преди няколко години дело против Марк Зукърбърг, че е откраднал от тях концепцията за " Facebook " и утежниха към 11 милиона $ от изплатените им 65 милиона $ в спекулативния инструмент, който банкерите даже отхвърлят да признаят за криптовалута. Спрямо момента на влагането на парите в биткойн преди 4 години повишаването на курса по отношение на $ е съвсем 10 000 %.

Лудешкото повишаване на актив, който няма физическо измерение и не се управлява от никого, стана събитие, нараснало през последните дни интереса към него до степен, че съгласно Гугъл Trends към този момент най-малко 3% от търсенето в интернет е с въпроси по какъв начин да се купят биткойн. Спрямо октомври това е удвояване на интереса.

Ако сте решили да вложите средства в може би най-голямата финансова нечиста сделка на годината, първо би трябвало да си отговорите на въпроса защо са ви биткойни.

Преди всичко, това е пазар с съвсем цялостна анонимност на играчите и доста висок оборот. Обичайно, биткойн се употребяват за разплащания сред компании или хора, които се познават и си имат нужната степен на доверие. Но за игра на пазара са нужни знания на тънкостите за сделките, а това несъмнено не е за всички и не е за хора със слаби нерви.

За възприемащите това като нашарване на вложенията посредством няколко покупко-продажби и задържане на биткойн с вяра за бъдеща облага - първо би трябвало да си създадате портфейл и да знаете, че е по-вероятно да изгубите парите, които се вложили. Портфейлите са два вида - " парещ " и " леден ".

" Горещият " портфейл е кръстен по този начин, тъй като биткойните в него са непрестанно налични и могат да бъдат продадени. Световен водач на такива портфейли е Blockchain.info, а измежду всеобщо познаните и комфортни за потребление е Jaxx. И в двата случая ще ви предложат да си изберете валутата, която ще съхранявате. Ако след вписване натиснете BTC, към този момент сте избрали биткойн.

" Студеният " разрешава кодове за достъп да се съхраняват на вашия компютър, смарт телефон или на корав диск. Има и по-добра препоръчвана опция - притежател, именуван апаратен портфейл на цена 100-130 $. Този вид портфейли са за хора, разполатащи с по-големи количества валута и нуждаещи се от инструмент за биткойн превод, до момента в който са в придвижване.

След като се регистрирате за " парещ " портфейл, би трябвало да изберете от кого ще купувате. Избягвайте покупко-продажби с физически лица (уговаряне на среща с съответен човек, предаване на действителни пари и разчитане, че той ще ви преведе биткойни) и се придържайте към онлайн обменни портали и тържища.

За начинаещите казусът е, че тържищата не са за тях - те събират висока комисиона, имат комплицирано вписване и опция за заплащане единствено по банков път, а не с номера на банкова карта. Така за любопитните остава разновидността с онлайн обменни платформи. Едни одобряват заплащания от Qiwi, Webmoney или PayPal, други - единствено от банкови сметки, регистрирани в избрана страна.

Първо, би трябвало да се следи действителният курс - не вярвайте на данни, които сеа публично оповестени или се пишат в медиите, в това число тъй като те са остарели. Второ, проверявайте отзивите за продавача от предходни клиенти и какъв брой сполучливи покупко-продажби има и не забравяйте, че всеки има обществена и персонална информация за това какъв брой биткойн има в портфейла му. Трето, вижте против каква сума съответен продавач е подготвен да излезе отсреща за договорка - разликата може да е в десетки пъти и в случай че преведете, примерно, 100 лв., а той не реагира за по-малко от 1500, изгаряте и сумата не се прибавя като доплащане за последваща транзакция. Продавачът има съображение да означи договорката сато несполучлива и няма по какъв начин и пред кого да се оспори превеждането на парите.

Когато преводът на пари се прави с интернет банкиране, има опция в секцията за съображение на превода да се изпише " От.... за покупка на биткойни ", само че продавачите не обичат сходни разкрития.

Гарант на подписаната договорка е платформата, която употребявате - сега на превеждане на пари се блокира съответното количество биткойн в портфейла на продавача. Реалният превод на покупените биткойни лишава от минута до десетина минути.

Тук е мястото да се подсети, че е доста значимо да се сортират авторитетни места, тъй като получените биткойни не е добре да се държат в сметката на профила ви в обменната платформа. Такива места се случва да бъдат закрити, да банкрутират или просто основателите им да оберат парите на клиентите и да изчезнат. Затова биткойн е добре да се държат в портфейла или най-добре незабавно да се употребяват.

Както предизвестяват и от bitcoin.org: " Държането на вашите спестявания в Биткойн, не се предлага в този миг. Биткойн би трябвало да се преглежда като актив с висок риск и в никакъв случай не би трябвало да съхранявате пари, които не може да си позволите да загубите с Биткойн. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР