Близнаци адвокати от Девин Живко и Здравко Чепишеви съдят прокуратурата

...
Близнаци адвокати от Девин Живко и Здравко Чепишеви съдят прокуратурата
Коментари Харесай

Близнаци от Девин съдят прокуратурата за тормоз, искат по 150 000 лева

Близнаци юристи от Девин Живко и Здравко Чепишеви съдят прокуратурата за тормоз. Те желаят по 150 000 лв. обезщетение от страната, задето са били задържани през 2011 година по обвиняване в иманярство. Въззивното дело на 9 май ще се гледа във Върховния касационен съд (ВКС), показва сътрудник на Actualno.com.
Досега на две инстанции братята близнаци са осъдили страната да им заплати по 30 000 лв..
Двамата адвокати бяха разследвани и съдени за иманярство, само че през лятото на 2015 година Окръжният съд в Бургас ги оправда, а след това Апелативният съд приключи дефинитивно процеса. Близнаците бяха упрекнати, че са нанесли вреди за 70 000 лв. на тракийска могила в местността Саръмеше край айтоското село Черноград през ноември 2011 година. Полицаи тогава открили, че с екскаватор са осъществени ровове в тракийската могила на повече от три метра дълбочина.
Чепишеви отричаха да имат връзка с иманярските ровове. Те твърдяха, че са отишли в региона на Айтос, тъй като били извикани от техен клиент от Гърция, който дълги години употребил адвокатските им услуги. Гръкът желал да вземе под аренда земи за селскостопанска активност, а Чепишеви трябвало да му оформят документите. Тогава близнаците описаха пред медиите в Смолян, че гръцкият жител Николаус Узунидис е аграрни производител, който употребил площи в Гърция и България, като компанията му " Агротраки " ООД е записана в село Орешец. Преди години той бил женен за смолянчанка, само че към този момент имал брак отново с българка от региона на Орешец.
" С Никос, както му викаме, сме другари от 20 години. Преди известно време му оформяхме документите за аренда на 370 дка в Харманли. Той обработва ниви, сее пшеница и слънчоглед. Сега се обади да отидем да му оформим още веднъж документите за аренда на земи в Карнобат ", сподели Здравко Чепишев.
Братята отишли в Карнобатско, като Никос ги насочил към покрайнините на село Черноград, който регион твърдели, че не познават.
На блока от ниви Никос завел различен грък, който не знаел български, да копае в синора сред две ниви с огромен екскаватор, с цел да търси вода за поливане. " Това ни се сподели на нас и това знаем ", изясни братът на Златко.
Юристите отишли с персоналния си автомобил и били в колата в черешова градина до нивите, като вътре оформяли документите на гърка за арендата. Като видели багера, попитали Никос дали има позволение от притежателя да копае, а той споделил, че има позволение.
Към 12:00 часа на обяд внезапно пристигнали служители на реда. Обвинили ги, че са иманярска група и копаят тракийска могила, в която е намирана златна каляска, че са стигнали до първа камера и копаели към втора.
" Направиха обиск на колата ни. Вътре не откриха нито металотърсачи, нито облекла, нито нищо, което да ни уличава в иманярство. А ние бяхме в колата си в публични облекла ", споделя Здравко Чепишев. Според него и у двамата гърци, които също са арестувани, не са открити металотърсачи и други уличаващи в иманярска активност принадлежности, нито пък в изкопаното имало нещо друго от пръст.
Според Чепишеви служителите на реда се държали с тях присмехулно и унизително, откакто разбрали, че са юристи и са от Родопите. Задържани били в следствения арест едно денонощие. По думите им държали ги в помещение с един нар, без да водят никакви процесуални дейности с тях, което съгласно братята е нарушение на правата им.
До 2015 година близнаците водиха каузи в съда и реализираха оправдателни присъди. След това към този момент заведоха дело против прокуратурата по Закона за отговорността на страната за нанесени вреди.
Двамата братя, които дълги години са били общински съветници в Девин, се оплакаха в съда от душевен тормоз и гнет над фамилиите им след голям брой медийни изявления, че са свързани с иманярска тайфа. Те желаеха крупно обезщетение от страната за породени от нелегално повдигнато и поддържано обвиняване за осъществени закононарушения. Наказателното произвеждане против двамата траяло 4 години и един месец.
Пред съда юристите завели очевидец, който удостоверил, че държанието им внезапно се трансформирало откакто информацията за воденото наказателно произвеждане е била публикувана в медиите. Той свидетелствал също, че двамата се затворили, не общували с близки и познати, че хората почнали да странят от тях в персонален и професионален аспект, че изгубили доверието на клиентите. Двамата се чувствали отговорни за положението на родители си и дамите, с които живеят, в това число за гибелта на татко им. Детето на Здравко Чепишев пък се срамувало да върви на учебно заведение и имало потребност от профилирана помощ.
Заради всичко това Окръжният съд в Смолян през 2016 година взема решение, че сумата от по 30 000 лв. на двамата е най-адекватен паричен еквивалент на претърпените неимуществени вреди, а претенцията до цялостния предявен иск от 150 000 лв. следва да бъде отхвърлена като неоснователна. Идентично е и решението на Апелативния съд в Пловдив от 2017 година, което прокуратурата апелира пред Върховен касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР