Близкият изток е на ръба на пропастта“ в резултат на

...
Близкият изток е на ръба на пропастта“ в резултат на
Коментари Харесай

Генерален комисар на ООН: Светът губи своята човечност

Близкият изток е на „ ръба на пропастта “ вследствие на войната сред Израел и „ Хамас “ , сподели генералният комисар на организацията на Организация на обединените нации за подкрепяне и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток /UNRWA/ Филип Лазарини пред „ BBC “. Той добави, че насилието може да се популяризира в целия район . И предизвести за ужасната обстановка за цивилните в Газа, призовавайки още веднъж за коридори за филантропична помощ за територията.

Лазарини показа опасенията си, че „ светът в този момент губи своята човещина “ . В извънредно изявление за медията той повтори апелите си за коридори за филантропична помощ , като сподели, че помощта „ би трябвало да бъде непрекъсната… предвидима [и] значима “ , с цел да помогне на хората в Газа.

Говорейки в Йерусалим, ръководителят на UNRWA осъди офанзивата на „ Хамас “ против Израел, наричайки я „ ужасяващо и варварско кръвопролитие “, което е основало „ национална контузия, групова контузия в Израел “ .

„ Но това събитие към момента не оправдава, че войната се води без никакви ограничавания. (…) И аз нямам доверие, че убийството на още повече цивилни е в полза на бъдещата сигурност и мир тук в района “, разяснява още той.

Запитан дали израелците съблюдават интернационалното филантропично право , Лазарини отвърна: „ Слушайте, в този момент сме в обстановка, в която в Ивицата Газа е наложена цялостна блокада. (…) Намираме се в обстановка, в която повече от милион души са били помолени да бъдат разселени. Така че това е еднакво на групово наказване, а груповото наказване е нарушаване на интернационалното филантропично право. “

Той добави: „ Призоваваме израелците и всички, които имат отношение към този спор, да съблюдават интернационалното филантропично право. Няма изключение за никого. “

Говорейки за възходящата филантропична рецесия в Газа, Лазарини посочи, че 2,2 милиона палестинци , половината от които са разселени, „ всъщност нямат нищо “ .

„ Няма вода. Има 4 тоалетни за 4000 души. Те живеят на пода. (…) Ние сме на ръба. Ако към този момент няма вода в Ивицата Газа, нещата ще се ускорят. И бедствието, което към този момент се разпростира пред очите ни, ще стане още по-лошо “ , предвижда той.

По-рано Организация на обединените нации предизвести за „ филантропична злополука “ , в случай че помощта не може да стигне до Газа. Лазарини означи, че преди офанзивата на „ Хамас “ на 7 октомври, към 500 камиона дневно са превозвали помощ , гориво и други артикули в Ивицата. Сега, по думите му, не е ясно какъв брой помощ би трябвало да изпратят или какво ще им бъде разрешено да вземат – само че съгласно изчисленията на организацията засегнатите региони ще се нуждае от „ най-малко 100 камиона дневно “ за жителите на Газа.

В сряда израелският министър председател Бенямин Нетаняху удостовери, че страната му „ няма да осуетява “ доставките, отиващи от Египет за цивилното население в южната част на Газа. Все още обаче никаква помощ не е минала на територията през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рафа “ от Египет.

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус сподели пред кореспонденти през вчерашния ден: „ Нашите камиони са натоварени и подготвени за път “.

Той добави, че доставките ще бъдат доставени незабавно щом Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рафа “ бъде отворен „ уповавам се на следващия ден “.

Лазарини приключи с думите, че палестинците в този момент изпитват „ надълбоко възприятие на изоставеност от интернационалната общественост “ на фона на продължаващото принуждение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР