Близки на жертви на тежки престъпления протестират пред сградата на

...
Близки на жертви на тежки престъпления протестират пред сградата на
Коментари Харесай

Близки на жестоко убити протестират пред НС за спаведливост

Близки на жертви на тежки закононарушения стачкуват пред постройката на Народното събрание , предава кореспондент на БГНЕС.
" Затворете вратата на насилието ", " 20 години чакаме обективна присъда ", " Децата не са играчки за педофили! ", " Доживотен затвор без право на обжалване за килъра на Криси! " – собственоръчно направени плакати с тези надписи издигнаха родственици и близки на жертви на убийци и изнасилвачи.
Събралите се на митинг жители упорстват за незабавна смяна в закона по отношение на съкратеното правосъдно произвеждане . Бабата на 7-годишното момиченце от село Сотиря, чието обезчестяване и ликвидиране потресе цялата страна, ще внесе в Народното събрание 15 хиляди подписа с искане за законодателна смяна, с цел да не може убийци и изнасилвачи, създали признания да получават опция за понижаване на присъдите. Сега законът го разрешава.

По-късно денем депутатите от правната комисия ще преглеждат предложенията за промени в реда на съкратеното правосъдно произвеждане. Българска социалистическа партия, " Обединените патриоти " и " Воля " оферират отпадане на опцията за кратко произвеждане и понижаване на присъдата при убийства и закононарушения, довели до тежки телесни повреди. Колегите им от ГЕРБ желаят опазване на института, само че при въвеждане на строги ограничавания.
" Тук съм на първо място като човек. Бабата на Криси ме предложения да посетя дома й. Бях там. Това, което видях ме раздруса. Ще желая позволение от баба й и в случай че ми го даде, ще ви опиша ". Това сподели ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия след среща с протестиращи фамилии на убитите деца в Сотиря. Тя се включи и в подписката за промени в Наказателно-процесуален кодекс, която те предизвикват, оповестиха от Българска социалистическа партия. " Призовавам да не се разделяме на ръководещи и съпротива, тъй като тъгата, която изпитва фамилията на Криси от Сотиря и доста други хора няма партиен цвят ", сподели ощe Корнелия Нинова.

Снимки: БГНЕС
Тя разяснява, че като депутат е внесла законопроект, според който при тежки телесни повреди, ликвидиране и блудничество не се ползва кратко правосъдно произвеждане и съглашения, а единствено доживотна присъда без право на подмяна. Нинова напомни, че по този начин е било до 2009 година в българското наказателно право и съобщи, че социалистите желаят това да се върне. " Познавайки хората, чиито фамилии са потърпевши от такива закононарушения - знам, че те желаят само правдивост и отмъщение за такива ужасни закононарушения ", безапелационна бе Нинова.
" Разтревожена съм от това, което ръководещите внесоха като законопроект и причините, с които го направиха. Казаха, че внасят различен закон, с цел да има опция на Българска социалистическа партия. За такива свиреп закононарушения друга опция с изключение на отмъщение и правдивост не може да има ", съобщи още Корнелия Нинова. Тя напомни, че болшинството предлага още веднъж да има понижаване на присъдата и всеки случай да се преценя от съда. " Ние предлагаме – никакво понижаване на присъдата и пожизнен затвор без право на подмяна. Ще бъдем безкомпромисни, тъй като казусът с Криси от Сотиря не е единствен, а следващият ", заключи Корнелия Нинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР