Близки и роднини на фронта, хиляди загинали: за Украйна това

...
Близки и роднини на фронта, хиляди загинали: за Украйна това
Коментари Харесай

Коледа по време на война: Близки и роднини на фронта, без бурни веселби и скъпи подаръци

Близки и родственици на фронта, хиляди починали: за Украйна това е първата Коледа от началото на войната, стартирана от Русия. Не е време за бурни веселби и скъпи дарове, само че хората желаят най-малко малко празнична атмосфера.

Търговски център в южните квартали на Киев: хора почти няма, няма празнично раздвижване. Продавачките гледат отегчено в телефоните си. Една от дребното клиенти – Иванка – е пристигнала за коледни дарове: „ Тази година празникът ще бъде друг. Трябва да пестим ток “, споделя тя и добавя, че празничното меню ще бъде нищожно. „ Тази година не можем да си позволим обилни тържества, ще честваме по-кротко и смирено. “
Без шумни веселби и разточителни дарове
Много други сънародници на Иванка виждат нещата по същия метод: просто в този момент не е време за огромни коледни празненства или скъпи дарове. Хиляди изгубиха живота си във войната, доста украинци имат близки и родственици, които са на фронта. Да не приказваме за украинците, които празникът ще завари надалеч от домовете им, тъй като те са разрушени от съветските бомбардировки, или тъй като е трябвало да се реалокират на безвредно място.

Олексий от Харков е приютен от родственици в Киев дружно със сина си. „ Заради войната чувството е друго. Много се опасяваме “, споделя той. А синът му би желал нов телефон за Коледа. По реакцията на бащата се схваща, че детето ще получи своя подарък. Но доста други украински деца ще останат без дарове – по свое предпочитание.

„ Не сме купили нищо за празниците, тъй като трите ни деца не желаят дарове. Ще дарим парите за армията – както вършат доста други наши сънародници в този момент “, споделя една майка от Киев. Заради войната децата са поискали единствено сладкиши и това стига, прибавя тя.
Даренията ще са за армията
60 процента от украинците желаят да дарят част от празничния си бюджет на армията, демонстрира настоящо допитване. Също толкоз огромен дял от популацията споделя, че дарове ще има. Като цяло обаче те ще бъдат доста по-скромни, споделя икономистът Олексий Волотовский: „ Хората са пестеливи и се питат дали в действителност се нуждаят от това или това. Тази година в Киев няма коледни базари, хората се въздържат от огромни разноски и избират да си останат в стеснен фамилен кръг. “ И без това след 23,00 има вечерен час.

Магазините по този начин или другояче не са очаквали огромен оборот за празниците, показва Волотовский. Над седем милиона украинци са напуснали страната, измежду тях има и доста деца. При това състояние просто липсват задоволително клиенти.
„ Опитваме се да извлечем най-хубавото “
В известната в Киев книжарница „ Сяйво “ обаче търговията въобще не е вяла. „ Хората купуват историческа литература, детски книги и профилирани психически четива, да вземем за пример по какъв начин да се оправим със напрежението и с сложните времена “, споделя продавачката Ирина.

Сега Украйна изживява тъкмо такива времена, само че малко Коледа не е непотребна, продължава тя. Купила е велосипед за подарък на сина си. „ Опитваме се да извлечем най-хубавото от сегашната обстановка и да не се депресираме от войната. В момента по този начин и по този начин не можем да променим нищо. Искам детето ми да усети най-малко мъничко от празничната атмосфера “, споделя още тя.
Коледна елха в жълто и синьо
Същото желае и кметът на Киев Витали Кличко, който тези дни освети коледната елха в центъра на града. И тя тази година е по-малка, само че грее в цветовете на украинския народен байрак – жълто и синьо. За кмета това е значим знак: „ Руснаците желаят да ни лишават естествения живот. Но ние няма да им позволим да ограбят празниците на децата ни – Коледа и Нова година “.

В Украйна множеството хора честват Коледа на шести и седми януари – както в Русия. Но в този момент украинската православна черква позволи на вярващите да честват на 25-и декември – както е в множеството страни по света. Все отново множеството украинци въпреки всичко ще честват Коледа при започване на януари, защото такава е традицията. Но всичко останало тази година ще бъде по-различно.

Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР