Близък съветник на френския президент Еманюел Макрон – Алексис Колер,

...
Близък съветник на френския президент Еманюел Макрон – Алексис Колер,
Коментари Харесай

Главоболия за Макрон: Разследват негов приближен, съдят правосъдния министър

Близък консултант на френския президент Еманюел Макрон – Алексис Колер, стана обект на следствие от френската финансова прокуратура, предадоха международните организации. Колер, считан за дясната ръка на президента, е разследван въз основата на недоволство от организацията “Антикор ”, която се бори против корупцията и споровете на ползи във властта.

Той е упрекван, че по времето, когато е бил на пост в министерството на стопанската система, непозволено е лобирал в интерес на ползите на основаната в Швейцария компания за морски превоз “Медитериън шипинг къмпани ”. Чрез майка си той е бил обвързван със фамилията, притежаващо компанията.

Колер отхвърля изказванията като неоснователни.

Макрон, който е бил министър на стопанската система по това време, е удостоверил, че Колер го е уведомил документално, че неговото семейство има връзки с гореспоменатата компания. Колер е изискал също така да не бъде натоварван със задания, свързани с компанията.

През 2016 година Колер е взел неплатен отпуск и е станал финансов шеф на компанията в продължение на няколко месеца. После Макрон го е привлякъл като консултант в Елисейския замък.

Същевременно за първи път настоящ министър на правораздаването на Франция ще бъде съден, предадоха международните организации. Ерик Дюпон-Морети е упрекван, че се е възползвал от позицията си, с цел да урежда сметки с магистрати, които му се противопоставяли по времето, когато той е бил юрист.

В тъжби на синдикати на магистрати и на “Антикор ” се показват две обстановки на спор на ползи след идването на министъра на поста, поради което през януари предходната година против него стартира следствие.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР