БЛИЦ продължава да бъде най-четеният и посещаван новинарски сайт в

...
БЛИЦ продължава да бъде най-четеният и посещаван новинарски сайт в
Коментари Харесай

БЛИЦ категоричен лидер в новините и през февруари 2018! Световните броячки доказаха, че медията ни е най-четената в България!

БЛИЦ продължава да бъде най-четеният и посещаван новинарски уебсайт в България, сочат данните на международни броячи. БЛИЦ си остава закрепостен водач и в минимум 8 от общо 10 съществени категории от данните на Gemius за България.

Световната броячка на посещаемостта на уеб страниците SimilarWeb също още веднъж извежда на БЛИЦ на второ място измежду всички български уеб сайтове, директно след електронната поща АБВ.



Глобалният брояч alexa.com , който е на колоса в електронната търговия „ Амазон”, следи трафика без никакви регистрации, анкети, кукита и т.н, като обновява данните непрекъснато. Затова се счита за еднообразно неутрален към всички уеб сайтове в България и българското интернет пространство, населявано и от сънародниците ни в чужбина.

В топ 20 на българските уеб сайтове в настоящата ранглиста на alexa.com има единствено 2 чисто новинарски уеб страницата надлежно на 15 и 18 място

15. Vesti.bg

18. Blitz.bg

В топ 50 на alexa.com, на съответните места са още 5 новинарски уеб страницата, като един състезателен е на относително най-предна позиция:

23. Sportal.bg

34. Dnes.bg

40. Dnevnik.bg

41. 24chasa.bg

49. Dariknews.bg

А ето какво сочат и данните на Гемиус за февруари 2018. В тази таблица топ 20 на всички уеб сайтове в България са дадени 3 от десетина съществени индикатора: неповторими консуматори, отворени страници и визити. Трябва да се знае, че неповторимите гости се дефинират откакто на месечна база се изчистят посетителите от чужбина (обикновено те са към 1/5) и повтарящите се действителни гости, които са в пъти повече от неповторимите, както и импресиите от прочетените от тях страници.

Тези преизчисления се вършат най-вече за информация на рекламодателите, с цел да им послужат при обмисляне на месечни акции. Затова има таблици и на седмична база. Има и дневни доклади, които сочат какъв брой в действителност действителни гости влизат в даден уебсайт в съответния ден.

Така уебсайт, който има доста по-малко действителни посетители/потребители на дневна база, при месечния доклад може да има малко повече неповтарящи се такива - така наречен неповторими. Т.е. 10 души през целия месец може да са влезнали единствено един път в даден уебсайт, само че се регистрират като 10 неповторими. И отново 10 души може да са влизали всеки ден като действителни гости в различен уебсайт, само че в доклада ще бъдат отново 10 неповторими, а не 280, колкото са били действителните им влизания в уеб страницата през февруари да вземем за пример 28 х 10 = 280.

Тези тънкости не се знаят от необятната публика и се употребяват от някои уеб сайтове да се самопробутват по-нагоре в класациите. " 24 часа " да вземем за пример разгласи, че за февруари бил станал публично №1 измежду новинарските уеб сайтове, тъй като имал най-вече неповторими гости.

Разбира се индикаторът неповторими гости е значим, само че най-вече като делител във формулата, която дефинира основния индикатор - периодичност на визитите.


Естествено,че с изключение на тази има и ранглисти по брой отворени страници, по визити, по брой визити от 1 консуматор, по време, прекарано от 1 посетител/потребител в уеб страницата, по брой прегледани страници от 1 клиент и така нататък Общо 10 критерия като международните броячи подчертават върху броя на визитите и броя на отворените страници. По тези два и още 6-7 други индикатори БЛИЦ е безспорен и закрепостен водач измежду новинарските уеб сайтове към този момент години наред.

Една нагледна таблица на дневна база да вземем за пример демонстрира какъв брой огромна е разликата сред БЛИЦ и претендиращият за №1 " 24 часа ". БЛИЦ има към 646 хиляди действителни потребители/посетители, над 5 милиона визити и съвсем 45 милиона импресии повече от " 24 часа ", който другояче не пропусна да изтъкне, че неговите " близо 19 млн. импресии са значим резултат за рекламодателите ".




Впрочем тези резултати на " 24 часа ", които спрямо данните за БЛИЦ и други новинарски уеб сайтове от топ 20 са много семпли, не са по никакъв начин неприятни за неголямото нашенско интернет пространство - стига обаче да са действителни. Защото е меко казано необичайно по какъв начин при съществуването на няколко информации в " 24 часа " всеки ден с по 100, 200, 300 хиляди импресии, че и повече, месечният резултат да по този начин непретенциозен.

Отговорът обаче не е толкоз комплициран.

Ето няколко образеца да речем от 15 март:

- Българска стюардеса изпадна от аероплан на пистата в Уганда, почина 15.03.2018 13:13; 24 часа онлайн 263 056; Това е извадка в 22.45 същият ден. Т.е. в случай че се има вяра на брояча на уеб страницата информацията е била прочетена от над 263 хиляди души за 9 часа и 30 минути. Необходимо конкретизиране е, че същата информация бе оповестена в БЛИЦ и още няколко други огромни новинарски уеб страницата 5-10 минути преди появяването ѝ в " 24 часа ".

- Елена Василева Йончева е починалата стюардеса. Местните медии: Самоубила се е 15.03.2018 14:33; 24 часа онлайн 118360; Това е извадка на втората информация по тематиката отново в 22.45. Сумарно двете информации имат съвсем 400 000 импресии. При общо 740 000, регистрирани от Гемиус за 15 март за всички информации в целия уебсайт " 24 часа ".

Но това е единствено началото. Следващите 13 информации от рубриката " Най-четено " на " 24 часа " имат към 750 000 импресии. Като цяло броячът на " 24 часа " регистрира малко над 2,8 милиона отворени страници на 15 март единствено от информации със същата дата. Броят на гости, визити, импресии и прочие на дадена дата се дефинира освен от изявления със същата дата, а и от визити и отваряне на страници от предходни дни. Т.е. генерираният трафик към " 24 часа " надвишава и тези 2,8 милиона импресии.

Гемиус обаче е отчел за " 24 часа " на 15 март към 740 000 импресии при 307 хиляди визити и 225 хиляди действителни консуматори.

За БЛИЦ Гемиус дава надлежно над 2 300 000 отворени страници/импресии при 430 хиляди визити и 209 хиляди действителни консуматори.

Разликата е очевадна. На 15 март всеки действителен консуматор е посетил най-малко 2 пъти БЛИЦ и е отворил приблизително по 11 страници.

При 24 часа от 225 хиляди действителни консуматори, в случай че се одобри за меродавен техния брой, единствено 1/3 са посетили уеб страницата наново, а всеки от тях е отворил едвам 3-4 страници.

Очевидно действителните резултати са по-слаби даже и от това което се вижда в таблиците на Гемиус. И неслучайно „ 24 часа” в класациите на другите броячки, е по-назад и от Вести, и от БЛИЦ, и от Спортал.бг, и от Днес.бг...

Това е ситуацията, останалото е 24 часа генерирана...

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР