Блинкен потвърди ангажимента на САЩ за постигане на траен мир

...
Блинкен потвърди ангажимента на САЩ за постигане на траен мир
Коментари Харесай

Блинкен потвърди ангажимента на САЩ за постигане на траен мир в Газа

Блинкен удостовери уговорката на Съединени американски щати за реализиране на дълготраен мир в Газа и основаване на палестинска страна с гаранции за сигурност за Израел. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разиска обстановката в линията Газа, използването на двудържавно решение на палестинско-израелския проблем и дейностите на йеменските бунтовници хути от придвижването Ансар Аллах на срещи с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд и египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси Червено море. Това се споделя в писмени изказвания на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкен, на среща с престолонаследника на кралството в Джеда, Саудитска Арабия, „ акцентира значимостта на незабавното облекчаване на филантропичните потребности в Газа “. Той „ удостовери уговорката на Съединени американски щати за реализиране на дълготраен завършек на рецесията в Газа и основаването на бъдеща палестинска страна с гаранции за сигурност за Израел “.

Държавният секретар на Съединени американски щати и престолонаследникът „ продължиха полемиките за реализиране на дълготраен мир и сигурност в района, в това число посредством консолидиране на страните там и увеличение на двустранното съдействие сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия “. Те също по този начин разискаха „ нуждата да се спрат офанзивите на хусите, които подкопават свободата на корабоплаването в Червено море и мирното съглашение в Йемен “.

На срещата в Кайро Блинкен и египетският президент „ разискаха напредъка на договарянията за неотложно определяне на мир за най-малко шест седмици и освобождението на всички заложници “.

Те също по този начин приказваха за „ напъните за отбрана на палестинските цивилни и филантропичните служащи в Газа и водещата роля на Египет в улеснението на увеличената филантропична помощ “.

Блинкен „ повтаря, че Съединените щати се опълчват на всяко принудително премахване на палестинци от Газа и удостовери уговорката си да работи с Египет за поощряване на мира и стабилността в района, в това число посредством основаване на самостоятелна палестинска страна, като в същото време дава гаранции за сигурност на Израел. “ „ Държавният секретар осъди офанзивите на хутите против търговски кораби в Червено море и означи, че те нямат нищо общо със обстановката с палестинците “, добави Милър.

Ситуацията в Близкия изток

Както по-рано заяви пресслужбата на Държавния департамент на Съединени американски щати, по време на идната си близкоизточна обиколка Блинкен има намерение да разиска напъните за реализиране на съглашение за неотложно преустановяване на огъня, предвиждащо освобождението на всички останали заложници, увеличение на размера на филантропичната помощ за линията Газа, както и съгласуваност в следконфликтния интервал.

Ситуацията в Близкия изток внезапно се утежни след проникването на бойци на Хамас от линията Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 година, което беше съпроводено от убийства на поданици на гранични селища и взимане на повече от 240 заложници. Радикалите нарекоха тази офанзива отговор на дейностите на израелските управляващи против джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел разгласи цялостна обсада на Газа и стартира удари по линията и избрани региони на Ливан и Сирия, след което стартира сухопътна интервенция в анклава. Сблъсъци има и на Западния бряг.

Източник – ТАСС/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР