Блинкън се среща с индийски колега на фона на неяснотите около убийството на лидера на сикхите

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се среща с индийския
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се среща с индийския си колега във Вашингтон, окръг Колумбия, тъй като Съединените щати призоваха Индия да сътрудничи на разследването на Канада за убийството на виден сикхски канадски лидер.

В началото на разговорите с Блинкен в четвъртък следобед Субраманям Джайшанкар каза, че е „добре да се върна“ в столицата на САЩ и благодари на Вашингтон за подкрепата му на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Ню Делхи.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Ако Индия уби канадски сикх, Трюдо и други либерални премиери са виновниУбийството на канадски сикх: „Стигнете до дъното на този много сериозен въпрос 'Джо Байдън повдигна убийството на канадския сикхски сепаратист с Моди в G20: Медиикрай на списъка

Джайшанкар също се срещна със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по-рано през деня, като написа в социалните медии, че двойката „отчита огромния напредък в нашите двустранни отношения тази година и обсъдиха тяхното развитие“.

Но пътуването на Джайшанкар идва в момент, когато Индия е изправена пред нарастващ международен контрол, след като канадският премиер Джъстин Трюдо каза миналата седмица, че Отава разследва „достоверни твърдения за потенциална връзка“ между Индия и убийството на сикхския лидер Хардип Сингх Ниджар.

В четвъртък говорителят на Държавния департамент Матю Милър отказа да прегледа срещата между Блинкен и Джайшанкар, но каза, че Вашингтон е призовал Ню Делхи да сътрудничи на разследването. Милър добави, че тези усилия ще продължат.

Трюдо обаче каза пред репортери в четвъртък следобед, че е получил уверения от американски служители, че Блинкен ще повдигне канадското разследване с Джайшанкар.

„Американците бяха с нас, когато разговаряхме с индийското правителство за това колко е важно те да участват в проследяването на достоверните твърдения, че агенти на индийското правителство са убили канадски гражданин на канадска земя“, министър-председателят каза.

Ниджар, който беше смъртоносно прострелян пред сикхски храм в провинция Британска Колумбия през юни, беше явен поддръжник на сикхско сепаратистко движение в Индия и преди това беше определян като „терорист“ от Ню Делхи.

Блинкън по-рано каза, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е „дълбоко загрижена“ от обвиненията на Канада и че Вашингтон се координира с Отава по въпроса.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ също каза, че е „от решаващо значение канадското разследване да продължи и би било важно Индия да работи с канадците“.

Индия категорично отхвърли обвиненията, че е замесена в убийството на Ниджар като „абсурдни“ и политически мотивирани.

Ню Делхи също обвини Отава, че укрива сикхи „терористи и екстремисти“. Индийските официални лица отдавна определят продължаващото десетилетия сикхско сепаратистко движение, известно като движението Халистан, като належаща заплаха за националната сигурност.

Съвсем наскоро Джайшанкар, попитан за обвиненията на събитие на Съвета за международни отношения в Ню Йорк във вторник, каза, че Индия е казала на Канада, че ще проучи всички „специфични“ подробности, които предоставя относно убийството на Ниджар.

Милър от Държавния департамент на САЩ също каза пред репортери в сряда, че Блинкен не е повдигнал въпроса с Джайшанкар по време на среща на групата на Четворката – която включва САЩ, Индия, Австралия и Япония – в Ню Йорк миналата седмица.

„Нарастваща икономическа сила“

Твърденията на Канада поставиха САЩ в неудобна позиция, тъй като те се опитват да ухажват Индия на фона на по-широки усилия за противодействие на нарастващото влияние на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

Байдън приветства индийския министър-председател Нарендра Моди в Белия дом за официално държавно посещение през юни, въпреки осъждането от правозащитници относно отношението на индийското правителство към малцинствата и ерозията на демократичните норми в страната.

В четвъртък Трюдо също спомена нарастващото глобално влияние на Индия и каза, че САЩ и други западни съюзници трябва да продължат да се ангажират с Ню Делхи.


„Индия е нарастваща икономическа сила и важен геополитически играч и както представихме нашата индо-тихоокеанска стратегия миналата година, ние сме много сериозни в изграждането на по-тесни връзки с Индия“, каза той.

>

„В същото време, очевидно, като държава с върховенство на закона, трябва да подчертаем, че Индия трябва да работи с Канада, за да гарантира, че ще получим пълните факти по този въпрос“, добави Трюдо, имайки предвид убийството на Ниджар.

Допълнително усложняване на отношенията между САЩ и Индия са докладите, че Вашингтон е работил в тясно сътрудничество с Отава по разузнаването, което е информирало твърденията на Трюдо за възможна връзка между убийството и агенти на индийското правителство.

Файненшъл таймс също съобщи, че Байдън е изразил загриженост по въпроса по време на среща с Моди на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи в началото на септември.

Междувременно лидерът на американската общност на сикхите Притпал Сингх, в писмо до законодателите на САЩ в групата на американския сикхски конгрес миналата седмица, подчерта това, което той нарече „нарастващо доказателство за транснационалните репресии на Индия срещу американците сикхи“.

Сингх също наскоро каза на новинарския уебсайт на The Intercept, че е бил лично уведомен от ФБР за достоверна заплаха за живота му.

В писмото си той призова американските законодатели да започнат разследване на заплахи, получени от сикхски активисти, и да изразят дълбока загриженост към индийското правителство.

Представителят на САЩ Ерик Суолуел, член на групата на Американския сикхски конгрес, каза в понеделник, че е „загрижен от съобщенията, че правителството на Индия е насочено към сикхски активисти в чужбина“.

„Ще работя с местни и федерални правителствени служители, за да гарантирам, че са предприети необходимите действия за защита на сикхската общност“, написа Суоуел в социалните медии.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР