Блестящ стратег и пълководец, изключителен оратор и педагог, полковник Дрангов

...
Блестящ стратег и пълководец, изключителен оратор и педагог, полковник Дрангов
Коментари Харесай

Президентът Радев: Полковник Дрангов е еталон за родолюбие, храброст и мъжество

„ Блестящ пълководец и военачалник, извънреден оратор и възпитател, полковник Дрангов се трансформира в пример за родолюбие, за смелост и геройство. “ Това съобщи президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев на тържествения обред по разкриване и освещаване на монумент на полковник Борис Дрангов. Събитието се състоя в парка на Военна академия „ Г. С. Раковски “.

В изявлението си президентът Радев акцентира, че полковник Дрангов въплъщава мощния, неотстъпчив дух на българите и е лидер, който българският боец следва с безрезервна отдаденост и без боязън. Българската войска помни хиляди доблестни офицери, само че делото на полковник Дрангов се откроява в нейната славна история и огрява със своята светлина и през днешния ден, съобщи още президентът.

“Освен наследството, което този заслужен български офицер ни оставя в областта на военното дело, полковник Дрангов ни завеща и пламенни, нравствени упътвания “, уточни Румен Радев. Президентът напомни и вдъхновяващите слова на великия боец “В гибелта няма нищо ужасно, тъй като е сладко да се мре за България” и “България има потребност от сърцати юнаци и честолюбиви бойци, които не от гибел, а от срам се боят”.

Нравствената мощ и родолюбието на този популярен български родолюбец продължава да ни въодушевява, да бъде образец за това на какво е кадърен нашият народ, когато е единен от обща концепция – свободата и богатството на България, акцентира президентът Радев.

Стотици посетители пристигнаха в парка на Военната академия в студения мартенски ден, с цел да почетат и да се преклонят пред паметника на великия български военачалник. С рухване на колене и едноминутно безмълвие всички уважиха паметта на полковник Дрангов.

На събитието участваха духовник Борис Дрангов – внук на полковник Борис Дрангов, неговата внучка Райна Дрангова, президентът (1997 – 2002) Петър Стоянов, президентът (2002 – 2012) Георги Първанов, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместител министър-председателят по публичния ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, офицери и ученици на военната Алма матер, общественици, родолюбци.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР