Блекрок (BlackRock), най-големият фонд за управление на активи в света,

...
Блекрок (BlackRock), най-големият фонд за управление на активи в света,
Коментари Харесай

Най-големият фонд в света Блекрок, на когото Васил Терзиев продаде фирмата си, съкращава служители

" Блекрок " (BlackRock), най-големият фонд за ръководство на активи в света, заяви, че ще редуцира 3 на 100 от чиновниците си, или към 600 души, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В края на декември 2022 година фондът е разполагал с 19 800 чиновници, сочи настоящата статистика. Въпреки оповестените съкращения компанията чака към края на актуалната година да разполага с повече личен състав.

Акциите на " Блекрок " през 2023 година са нарастнали с към 5 на 100.

През октомври основният изпълнителен шеф на компанията Лари Финк съобщи, че се търсят нови придобивания, с цел да се разширят опциите за напредък. В края на третото тримесечие " Блекрок " е управлявал активи за 9,1 трилиона $, по отношение на 9,4 трилиона през второто тримесечие.

Компанията ще разгласи резултатите си за последното тримесечие на 2023 година в петък.

Съкращения на чиновници приготвя и " Туич " (Twitch), стрийминг подразделението на " Амазон " (Amazon), оповестява Блумбърг, като се базира на осведомени източници.

Близо 35 на 100 от работещите за платформата, или към 500 души ще се разделят с работата си. Очаква се публично известие за това да бъде направено по-късно през днешния ден.

Бизнесът на " Туич " остава непечеливш девет години, откакто " Амазон " закупи компанията.

 

Досие

През август м.г. се появи информация, че тогавашният претендент ППДБ и сегашен кмет на София Васил Терзиев е продал компанията си „ Телерик “ на американската компания “Прогрес ”, чийто максимален акционер е капиталовият фонд “Блекрок ”.

„ Блекрок “ е най-големият капиталов фонд в света с активи на стойност над 9 милиарда $. Наричат го “сенчесто държавно управление ”, което управлява света, заради баснословната стойност на неговите активи и дейната му интервенция в ръководенето на корпоративната политика на фирмите.

„ Блекрок “ е учредена в Ню Йорк през 1988 година Облагодетелствана от дерегулацията на международната финансова система, в границите на три десетилетия компанията се разрастна до най-големия шеф на активи в света.

Най-големият акционер на „ Блекрок “ е „ Вангард “. Двете дружно са главните акционери в шест от осемте най-големи мениджъри на активи в света и са измежду първите акционери в най-големите цифрови концерни – „ Епъл “, „ Амазон “, „ Алфабет “ и „ Майкрософт “.

Собственикът на фонда, Лари Финк, е прочут с това, че сътвори финансовия инструмент, който докара до финансовата рецесия от 2007.

След рецесията точно " Блекрок " получи от държавното управление задачата да борави със стотици милиарди, с цел да избави закъсалите банки и фондове.

След пандемията от коронавирус " Блекрок " още веднъж получи задача от държавното управление да употребява средства на данъкоплатците в Съединени американски щати, с цел да „ избавя “ компании – доста от които " Блекрок " към този момент има.

„ Блекрок “ е прочут и с друго - от години изисква от компаниите, които ръководи, да финансират начинания в поддръжка на ЛГБТ обществото.

Американската компания “Прогрес ”, несъмнено, през днешния ден участва измежду главните донори на София прайд 2023, събитието в поддръжка на ЛГБТ общността.

Още една значима детайлност - " Блекрок " е измежду главните компании, които ще управляват 411-те милиарда $, нужни за възобновяване на Украйна след войната, огромна част от които Съединени американски щати, Европейският съюз и интернационалните финансови институции към този момент са дали обещание.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР