Блед. Европейският съюз страда от криза на доверието - гражданите

...
Блед. Европейският съюз страда от криза на доверието - гражданите
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Европейският съюз страда от криза на доверието - гражданите не вярват на институциите

Блед. Европейският съюз страда от рецесия на доверието - жителите не имат вяра на институциите. Затова би трябвало да създадем механизъм, с който жителите да вземат участие в процеса на взимане на решения в Европейския съюз. Трябва да притеглим най-много младежите, даже от страните-кандидатки. С тези думи българският заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в Бледския стратегически конгрес в Словения, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Тя взе участие като представител в панела " Европейският съюз в изменен свят ".
Захариева добави, че след всяка рецесия Европейски Съюз е излизал по-силен и даде образец с това, че Еврозоната е зародила вследствие на финансова рецесия, енергийният съюз - след енергийна рецесия, а новата политика за сигурност и защита - след новите провокации: мигрантската рецесия, терористичните закани и хакерските атаки.
" Единственият късмет на Европейския съюз е да останем единни. Затова и мотото на нашето председателство е " Съединението прави силата ", добави българският посланик №1.
Захариева съобщи, че се надява страните от Западните Балкани и от Източното партньорство да станат членове на Европейски Съюз, само че още преди присъединението си да бъдат одобрявани за равноправни сътрудници в европейското семейство. " Мисля, че всяка страна-кандидатка би трябвало да е част от дебата за бъдещето на Съюза ", добави тя.
" Голямата неточност на доста политици е, че в нашите столици за неуспехите упрекваме Брюксел, а славата за триумфите резервираме за себе си ", съобщи още Захариева.
По отношение на Брекзит българският първи посланик сподели, че всички страни-членки съжаляват за решението на Лондон, само че това е демокрацията. " Те напущат Европейския съюз, само че остават в Европа ", сподели Захариева.
Европа не е казусът, а решението, установяваха участниците в Бледския стратегически конгрес.
По-рано през днешния ден министър Захариева взе участие в Блед в работна закуска с министрите на външните работи от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и с ръководителя на Европейската работа за външно деяние Федерика Могерини. България бе посочена от първите дипломати на района като въодушевяващ образец за всички във връзка подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Македония. София и Скопие демонстрираха, че могат да вземат решение въпросите си без медиатори, посочи министър Захариева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР