Благовещение е един от големите пролетни празници.Той е част от

...
Благовещение е един от големите пролетни празници.Той е част от
Коментари Харесай

Поверията на Благовещение, които да спазим за повече късмет през годината

Благовещение е един от огромните пролетни празници.

Той е част от Великденския празничен цикъл и постоянно се отбелязва на 25 март.

Благовещение e празник за всички християни, без значение от традицията и църквата, към която принадлежат.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Имен ден през днешния ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел. 

В националните показа този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно събуждане на природата. Според националните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи утолен и с пари в джоба, та в случай че го закука кукувицата, да бъде през цялата година утолен и с пари.

Вярва се, че в случай че някой види на първо време щъркел, който не лети, а лежи или върви, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види на първо време лястовица, три пъти завързва празна забрадка, слага я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се правят действия с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, с цел да са " благи ", " плашат " овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, тъй като се има вяра, че по-малко ще ги боли.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, с цел да събират сладостен мед. Пробиват ушите на момиченцата, с цел да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята мощ.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. " Събуждат се и излизат от дупките " змиите и гущерите. В тази връзка се извършват редица обредни дейности, които съгласно националните вярвания имат предпазваща и прогонваща мощ.

Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и поставят говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с бягане обикалят двора и къщата. Тези дейности са съпроводени с изричането на специфична словесна формула: " Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец " или " Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне " и други под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, с цел да не ги хапят змиите през лятото.

Пак за предотвратяване дамите не шият ­ " да не ги дупчат змиите ", не месят самун, " че ще се свие змия на него ".

На обредната софра участват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.

Ето и още:

1. На Благовещение не е хубаво да се спи до късно, с цел да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

2. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този метод изгарят всичко неприятно.

3. Народното вярване гласи, че на Благовещение дохвърчат кукувиците и лястовиците, с цел да донесат богатствата новина, че зимата си е отишла и лятото е пристигнало. Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че в случай че те закука кукувица, с цел да имаш благодат, би трябвало да се хванеш за парче самун и желязна паричка.

4. Гадае се по днешния ден, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Затова е хубаво е да си утолен и да носиш пара в джоба си.

5. Който види летящ щъркел на Благовещение, ще е блажен през цялата година. Щъркелът не трябва да лежи, а да бъде съзрян в полет.

6. Смята се, че всяка рана зараства на този ден доста бързо, по тази причина точно на Благовещение се пробиват ушите на девойките за обеци - едно значимо събитие в живота на децата от женски пол. Самото слагане на обиците има обреден темперамент - да предпазят детето от зли сили. Освен това се има вяра, че дупките няма да зараснат или да се инфектират.

7. На този ден се отделя изключително внимание на змиите. В националните традиции и вярвания змията е обичано създание – тя е мъдро и умно животно, само че в същото време и избягвано, тъй като вещае гибел. Предпазва от заболявания и изцерява болните. На Благовещение се има вяра, че на който змия му пролази дрехата, ще добие огромни благосъстояния, както и в случай че е болен ще оздравее. 

Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се споделя проклинание: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовещение ". Със същата цел палят метли и дрънкат с машите и ръжена, като споделят: " Бягайте, змии и гущери, че идат щъркели! ". За да се предпазят от захапване на змия, тук-там хората палят парцали от конопено платно и си пърлят с тях краката. В други региони възпламеняват огън и го прескачат, също по този начин обикалят двора със разпален парцал и назовават: " Ево! Я като съм доле, Ти да си в поле, Като съм в поле, Ти да си доле... "

8. Против урочасване и " неприятни очи " на днешния ден се прави възел на коланче или кърпа, което не се развързва до другата година.

9. Жените не би трябвало да допират игли, куки или конци с цел да не ги хапят змиите през лятото.

10. В обредните песенни текстове има и ритуални забрани на този ден " момите да не тъкат и предат “, а момците " рало да не ловят “, тъй като това ще им донесе заболявания. Както при всяка промяна на сезоните, националните вярвания показват скритите страхове на хората от естествените сили.

11. Старо национално вярване твърди, че на този ден се завръщат митичните девойки - самодиви. Невидими за хората, те ревностно крият от тях своите секрети самодивски кътчета. Ако човек попадне на някое от тях и ги ядоса, те го отвличат в своя оттатъшен свят и не го пускат да се върне към земния си живот.

12. На Благовещение самодивите играят хоро на росна поляна, където повече трева не никне. Който ги зърне, се разболява от " самодивска болест “ – толкоз красиви и грациозни били.

13. Болните можели да се надяват на лек, в случай че преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с " мълчана вода " от самодивския бунар.

Поверия и суеверия за сватба:

1. Момите ще схванат дали ще се задомят, като слагат във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

2. Момите още се стараят да откъснат клонката, на която е кацнала кукувицата и я носят в пазвата си, с цел да им донесе скорошна сватба.

3. Момите слагат забрадката на покрива на пещта да престои там три дни и три нощи, след което, като я вземат в ръце, гадаят: в случай че виждат тиня по платното — дюлгерин ще да е женихът, хартийка ли намерят - даскал ще е...4. Ако момък или мома на първо време видят лястовица, завързват на три пъти празна забрадка и назовават: " Какъвто ще взема, подобен белег да ми сложиш. " Отнова се оставя кърпата три дни на покрива, след това я развързват и гадаят по това, което намерят вътре. Ако има парцалче – шивач ще е, в случай че има тиня – дюлгерин, в случай че е хартийка – академик човек, литератор.

5. Друго вярване гласи, че девойките за женене могат да узнаят името на бъдещия си брачен партньор, като станат рано на разсъмване, изхвърлят боклука и чакат да чуят първото мъжко име, напомня Edna.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР