Благоустроените села в област Благоевград, особено тези, които са близо

...
Благоустроените села в област Благоевград, особено тези, които са близо
Коментари Харесай

Народът лудна по купуването на селски имоти в близост до Благоевград

Благоустроените села в област Благоевград, изключително тези, които са покрай градовете, регистрират внезапен скок в цените на парцелите - застроени или не. Отчитат и съществено нарастване на живеещите в тях.

Доскоро на село се връщаха пенсионерите или се заселваха по-възрастни хора от чужбина. Сега доминират фамилиите в дейна възраст и младежи, които дават доста по-различно наличие на живота на село. 

Страхът от ковид накара хиляди хора от огромните градове да се върнат към селата и да потърсят здравословната изолираност в къщите на родителите си и техните родители.

И в случай че в разгара на пандемията това беше краткотрайно решение за тях, ясно се очерта една друга група българи, а и чужденци, които направиха съзнателен избор да живеят на село трайно. Не пасивно, а с доста интензивности - персонални, публични и културни.

Най- огромният интерес е към селцата, в които може да се живее без ограничения от актуалните потребности - интернет, пътища, вода, транспортна връзка, детски градини и покрай учебни заведения. Тези хора и фамилии сътвориха и нови общности на село, интензивно се включват в разнообразни начинания, дружно вършат планове, културни и спортни събития, развиват и туризъм.

Благоевградското село Дъбрава е един от най- ярките образци на тази смяна. За съвсем пет години повече от 50 фамилии са към този момент негови непрекъснати поданици. Интересът към обитаемото място, което утвърди няколко културни и спортни събития, осъществя обществени планове, разви био земеделие, докара до петкратен скок на цените на парцелите.

" Да, отчитаме тази наклонност, подбудена от Covid рецесията, на завръщане на младежи към дребните обитаеми места и към природосъобразния метод на живот. Очакваме общините да отговорят на тези младежи със основаване на подобаваща инфраструктура, тъй че те да имат същите условия, каквито имат и в огромните градове, ползвайки ги измежду чистия въздух на дребните обитаеми места ", споделя Росен Георгиев, ръководител на Асоциацията за европейско развиване на българското село, представен от БНР.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР