Благотворителната инициатива StandUpToCancer(SU2C;Изправи се срещу раковите заболявания) стартира в Съединените

...
Благотворителната инициатива StandUpToCancer(SU2C;Изправи се срещу раковите заболявания) стартира в Съединените
Коментари Харесай

"Чайкафарма" подкрепя световната инициатива "Изправи се срещу раковите заболявания"

Благотворителната самодейност Stand Up To Cancer ( SU 2 C ; " Изправи се против раковите болести " ) започва в Съединените щати, като събира обилни средства посредством онлайн и телевизионни стратегии за транслационни проучвания на онкологични болести. Първото предаване, излъчено онлайн на 5 септември 2008 година в над 170 страни по едно и също време по ABC, NBC, CBS, Fox, единствено за една вечер събира над 100 милиона $. Средствата се разпределят от Американската асоциация за проучване на рака и през годините са финансирани стотици мултидисциплинарни и мултицентрови научни проучвания и проучвателен екипи. Крайната цел е за всеки пациент с рак да бъде обезпечено лекуване. Редица международни организации, компании от разнообразни сфери, актьори и музиканти поддържат самодейността. Световните медии са мощно ангажирани.



Самородно (без приватизация) основана през 1999 година с първия в страната GMP документ, през днешния ден " Чайкафарма Висококачествените Лекарства " АД е най-голямата българска компания по пазарна капитализация (1.43 милиарда лева към 30 юни 2023 - края на полугодието), обществено търгувана на БФБ. Произвежда над 120 лекарствени продукта за битка със обществено значимите (сърдечносъдови, неврологични, ендокринни и метаболитни) болести, отпускани по лекарско наставление с друга степен на реимбурсация от НЗОК, и участва на 7 пазара в Европейския съюз и няколко отвън Европейски Съюз. Призната като етична и новаторска организация, " Чайкафарма " посреща всеобщите лечебни потребности на пациентите и развива дългогодишно съдействие с водещите медицински центрове в страната и Европа.

" Чайкафарма " е първата българска организация, подкрепила самодейността Stand Up To Cancer. Защо тъкмо нея и за какво тъкмо в този момент?

- SU2C e подкрепена всеобщо от развлекателната промишленост и водещи международни медии с доста сериозен и самокритичен взор върху финансирането и реализацията на научните стратегии и проучвания.
С едно значимо изключение към този момент - ние не създаваме медикаменти за лекуване на ракови болести, само че имаме доста напреднала идея за основното място на комплексните генерици (`polypills`) в всеобщата лечебна палитра. Както беше споделил шефът на американската Агенция за храните и медикаментите (FDA, Dr. Scott Gottlieb) - " те са бъдещето на фармацевтичната грижа ". Така че, с цел да достигнем до всеобщото и налично лекуване на към този момент епидемиологичното, дори пандемично разгръщане на онкологичните болести, би трябвало епидемиологична и дори пандемична готовност на запаси - финансови, научни, индустриални. Необходими са редица научноизследователски пробиви, които фармацевтичната промишленост не може да реализира сама, а още по-малко да реализира бързо - в границите на години, не за десетилетия. " Чайкафарма " споделя метода на SU2C и има вяра в нейния коефициент на потребно влияние (impactfactor) във всички направления от набирането на средства до избора и реализацията на стратегиите.

Вие имате лични развойни лаборатории и доста модерни индустриални мощности, търсите и получавате поддръжка. Защо не осъществявате непосредствено съдействие и не подпомагате непосредствено водещите научноизследователски центрове, а избирате да подкрепите тази благотворителна самодейност?

- Нито ние като компания, нито България, нито даже Балканите, взети дружно, имаме мащаб и условия за откривателство или за огромни, фундаментални научни пробиви. Даже и резултатите в Европейския съюз са доста под упованията макар големия и добре финансиран теоретичен капацитет. SU2C има размаха и въздействието за нужната международна готовност. " Чайкафарма ", несъмнено, на развойно-внедрителско и индустриално равнище има голямо, в това число и просветителско, въздействие в страната. Затова сме огромна притегателна мощ за доста млади гении в развойната и внедрителската активност, разпространяването на медицински и лечебни познания. Всички имаме особена сензитивност към нововъведенията и усъвършенстването на фармацевтичната грижа. Получаваме всекидневна признателност и удивление от хиляди български и европейски лекари и доста, доста пациенти. Нашето наличие в домашната аптечка на всяко българско семейство е одобрено и нараства с всеки идващ медикамент, който създаваме, внедряваме, произвеждаме и разпространяваме в откритата или болничната аптечна мрежа.

Инж. Георгиев, вие персонално имате огромна пристрастеност към осведомителните технологии и опциите на изкуствения разсъдък. Как това занятие усъвършенства работата в компанията и сплотява екипите?

- Първите биотехнологични медикаменти, проектирани и създадени напълно от или със решаващата поддръжка на изкуствен интелект, доближиха към този момент междинните стадии на клиничните изпитвания в така наречен фаза 2 - върху хора. Това е доста въодушевяващ и удивителен актуален, дори революционен, пробив в откривателството и създаването на нови лечения. Чрез обработката на големи бази данни генеративният изкуствен интелект разпознава доста бързо и дефинира задачите на новите медикаменти посредством идентифициране на протеините, предизвикали новите страшни болести, а по-късно, също доста бързо, проектира и ръководи производството на новите лекарствени молекули. Важно е, че сходни платформи или принадлежности могат да рационализират и демократизират процеса на създаване и произвеждане на нови медикаменти и по този начин да се усъвършенства достъпът за милиони пациенти до най-съвременна терапия и напреднала фармацевтична грижа. Отделно тематика са нашите стратегии и проекти за приложно развиване и по какъв начин съгласно нас през идващите години и десетилетия българската стопанска система би трябвало да бъде ориентирана към промишленостите на знанието и същинските нововъведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР