Благосъстоянието на работното място се превръща в топ приоритет на

...
Благосъстоянието на работното място се превръща в топ приоритет на
Коментари Харесай

На прага на новото лидерство 4.0

Благосъстоянието на работното място се трансформира в топ приоритет на работодателите и един от главните механизми за създаване на работодателската марка, беше едно от посланията в HR and Leadership Forum.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Това, което работи

Три HR плана, които оказват помощ за развиването на гениите и предизвикват ангажираността с компанията
8 ное 2018
Има нещо, което изкуственият разсъдък не може да прави – да бъде човек

Марк Лахман, шеф и водач Transformation Assurance в " PwC Швейцария ", пред " Кариери "
7 ное 2018
Теодора Петкова оглавява управителния съвет и става основен изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк
6 ное 2018
За плановете и хората

Михаил Михайлов, ръководител на PMI Bulgaria, пред " Капитал "
2 ное 2018 Бъдещите водачи са изправени пред сложна задача. Светът се трансформира, работата също, а средата, в която живеем, е на прага на четвъртата индустриална гражданска война. Изкуственият разсъдък и роботиката стартират да навлизат и трансформират към този момент съвсем всяка промишленост. За да влязат в ритъма на този нов, забързващ се цифров свят, водачите би трябвало да бъдат гъвкави на фона на задаващите се разстройства, внезапни обрати и подривни технологии. Някои от най-търсените през днешния ден специалности и експерти даже не съществуваха единствено преди 10 години. Накратко, живеем в така наречен VUCA свят. За тези от вас, които чуват за първи път този акроним, VUCA значи неустойчив (volatile), нерешителен (uncertain), комплициран (complex) и неразбираем (ambiguous). Звучи ли ви познато?

Поглеждайки напред и с ангажимента, че при по този начин описаните условия никой не има кристална топка, какво е належащо да вършат и да имат поради водачите, които не просто желаят да оцелеят, само че и да съумеят в този VUCA свят? Ето няколко отговора, които събрахме от участниците в годишната конференция HR and Leadership Forum: Management 4.0 на " Капитал " и " Кариери ".

Бързи, смели, гъвкави

Настоящите организационни модели се основават значително на хрумвания, зародили при започване на индустриалната епоха. Така както тези модели са се появили в отговор на тогавашните потребности, все по-сложната и динамична бизнес среда през днешния ден изисква освен по-гъвкави и плоски форми на организация, само че и нови способи за ръководство и надзор на интервенциите и процесите. Ставаме очевидци на от ден на ден новопоявили се компании, които се разрастват експоненциално, т.е. извънредно бързо, в рамките единствено на няколко години. Голяма част от този нов вид компании не имат никакво материално имущество, нито създават някаква осезаема стока.

Tesla да вземем за пример е компютър с колела, който надгражда потенциала си на осъществяване чрез актуализация на софтуера. Uber не има нито един автомобил, а Фейсбук е най-голямата медийна платформа, която не създава никакво лично наличие, а чисто и просто курира непознато чрез изменящ се логаритъм. " Навлизаме в новия свят на експоненциалните организации, където нито възрастта, нито размера, нито репутацията, нито даже продажбите на тези артисти подсигуряват, че те ще съществуват на следващия ден ", споделя Диего Сороа, съветник, обучител и дипломат на Singularity University.

Добрата вест е, че при тези условия доста бързо падат бариерите за нахлуване в избрани промишлености и всеки с добра концепция и проект по какъв начин да я реализира може да построи лична компания, която е задоволително интелигентна и с капацитет да се разраства до степен, немислима единствено допреди няколко години. Ще съумеят водачите, които схващат и възнаграждават уменията и държанието, създаващи мълниеносен напредък и нововъведения. Примери за сходни държания са способността за изпробване от вида " fail fast " ( " проваляй се бързо " ), бързо прототипиране и непрекъсната итерация, разяснява Илиас Сусис, началник " Вътрешен пазар, организации и Youtube " в Гугъл за Гърция, България, Кипър и Малта (виж карето).

По-силни в разликите

В продължение на близо 100 години ръководството на хора беше развой, който протичаше главно от горната страна надолу. Урбанизацията и индустриализацията постановиха струпване на служащи в лимитирани пространства и функционалности, което от своя страна докара до потребността от йерархични организационни структури. Днес нововъведенията и измененията са толкоз бързи, че този муден развой на мениджмънт се трансформира в отживялост. Компаниите би трябвало да реагират незабавно на тези промени и нови потребности на пазара, което значи, че чиновниците, които са в директен допир с тях, стартират да играят все по-голяма роля във вземането на решения. Лидерите на бъдещето би трябвало да бъдат склонни да прегърнат тези форми на овластяване на досегашните си подчинени и да слагат акцент върху ефикасното ръководство на качеството и риска.

От друга страна, глобализационните процеси, които прескачат границите на обичайните страни и разместват сериозно демографията на пазара на труда, основават един все по-разнообразен човешки запас. Този нов тип чиновници са с разнообразни умения, културен и набожен генезис, възраст, полова ориентировка и полова еднаквост, както и физически характерности. Кой ще успее? Лидерите, които умеят да поддържат връзка с хората в екипите си освен на мултикултурно, само че и на междуфункционално равнище. " Трябва да построяваме такава работна среда, в която всеки да бъде третиран заслужено и с почитание, да има еднакъв достъп до благоприятни условия и запаси, както и да способства еднообразно за триумфа на организацията ", твърди Алесандра Солаци, шеф " Привличане на гении " в Accenture за Италия, Гърция, Централна и Източна Европа.

Цел и развлечение в епохата на AI

Работата за тези нови чиновници към този момент не е просто работа, а доста повече – идея, цел, развлечение. Професионалистите на бъдещето ще желаят освен повече автономност, еластичност и баланс сред свободно време и работа, само че и ще избират работодателите си съгласно силата и общественото обръщение на марката им, публично значимите дела, с които продуктите и/или услугите им се асоциират, и екологичния отпечатък, който оставят. Ефективността, продуктивността, работните подходи, насочени върху резултатите, ще бъдат основни за организациите и експертите на бъдещето. Забравете работата от " 9 до 5 ", в един и същи офис, бюро или даже географско място. Повечето действия, които през днешния ден назоваваме оперативна активност, ще бъдат автоматизирани, т.е. делегирани на работи и компютри. Това значи, че скучните и досадни отговорности в всекидневието ни ще отпаднат, а фокусът ще е върху творчеството, иновативността и основаването на добавена стойност. Ще изчезнат ли някои специалности? Да, неизбежно, само че това не е нещо ново, а се е случвало при започване на всяка от предходните индустриални революции, отбелязва Дейвид Мендлевич, съосновател и изпълнителен шеф на компанията за AI основани мениджърски образования butterfly.ai.

От друга страна, точно AI ще помогне на водачите на бъдещето да получават справедлив профил на мощните и слабите си страни и надлежно да получават бързо съответни умения, от които се нуждаят, с цел да се оправят с даден проблем или зародил проблем, или с цел да вземат стратегическо решение. Така и фокусът ще се измества от ден на ден от мениджмънт (оперативно ръководство на хора) към водачество (комуникация, въздействие посредством вдъхновяване и обосноваване, развиване на хора). " Компаниите ще имат все по-голяма потребност от хора, които могат да водят, въодушевяват, задържат и развиват други хора, т.е. от истински водачи ", твърди още Мендлевич.

Повечето действия, които през днешния ден назоваваме оперативна активност, ще бъдат автоматизирани, т.е. делегирани на работи и компютри, твърди Дейвид Мендлевич, съосновател и изпълнителен шеф на butterfly.ai.

Фотограф: Цветелина Белутова

По-щастливи, по-ангажирани

Служителите на новото време освен ще бъдат по-овластени, гъвкави и разпръснати, те желаят да бъдат и щастливи в работата си. Благосъстоянието на работното място се трансформира в топ приоритет на работодателите и един от главните механизми за създаване на работодателската марка. Всъщност щастието има позитивно отражение върху привличането и подбора на нови гении, както и върху представянето и задържането на актуалните такива. Ръстът в чувството на чиновниците, че са щастливи на работа, усилва и тяхната работливост с от 7 до 12%, декларира Ян–Емануел де Нев, професор по стопанска система и тактики в Оxford Said School. Но още по-важно е, че то има съществено въздействие и върху основни бизнес индикатори като качество, оборот и доходи, продуктивност, текучество и даже представянето на фирмите в стоковите показатели.

Щастието на работното място стартира още с процеса на асортимент. Осигурете позитивно преживяване на всички стадии от кандидатстването, тъй като всеки един от претендентите, без значение дали ще остане да работи за вас или не, е ваш евентуален консуматор, акцентира Манджури Синха, световен началник " Подбор на гении " в Zalando. Според специалистите значимо е и фирмите да подобрят меките умения на мениджърите в организацията и изключително способността им за емпатия, да отбелязвате и поощрявате достиженията, да разработите ефикасна бонусна система, както и да създадете въвличаща работна среда, учредена на гъвкаво работно време и отношение към физическо и ментално здраве посредством разнообразни типове уелнес стратегии (вижте няколко образеца за сполучливи HR практики тук). " Има напълно справедливи аргументи, с цел да сложим субективното, самостоятелно благоденствие на чиновниците в центъра на бизнеса си ", заключава Де Нев.

Повелители на смяната

В организациите на бъдещето водачите може и да са основни, само че тяхната роля ще е изнесена от ден на ден в услуга на потребителите. Всъщност навлизаме в ера на растящо овластяване освен на чиновниците, само че и на потребителите, разяснява Хесус Вега, стратегически съветник и някогашен ръководещ шеф на Zara Inditex. Новите ръководители освен би трябвало да имат визия във връзка с екипите, които ръководят, само че от тях се изисква да слагат в центъра на целия този развой удовлетвореността на потребителите. Това прекатурва с главата надолу и обичайна идея за маркетинг – марките към този момент не основават потребителски потребности, а ги напипват и дават решения на съответни потребителски проблеми.

Гиганти като Гугъл и Amazon стъпват върху технологиите, с цел да персонализират още повече всички потребителски процеси. Дори елементарното навестяване на един уебсайт или потреблението на една услуга ще бъде друго за всеки обособен човек, споделя Илиас Сусис от Гугъл. В този смисъл решенията не ги вземат към този момент еднолично мениджърите въз основа на някаква мъглива вътрешен глас, а това се случва през разбора на огромни масиви данни, които синтезират държанията на милиони консуматори и генерират инсайти във връзка с последващите стъпки, които би трябвало да се създадат. И в случай че в предишното главната роля на водачите беше да отстраняват риска и несигурността, то през днешния ден и от ден на ден в бъдеще те ще би трябвало да усвояват умеенето да ръководят смяната.

Така дълготрайното обмисляне ще бъде изместено от " умното " (smart) реагиране по отношение на тези промени. Вместо да разчитат на статични способи и тактики, водачите ще се съсредоточат върху построяването на умения за непрестанно учене, ще се усещат удобно с несигурността на средата и, не на последно място, ще бъдат основатели и/или проводници на нововъведения под формата на артикули и услуги или на процеси. " Иновациите не се случват от нищото, а в границите на избрана среда, в която се раждат и еволюират органично ", заключава Илиас Сусис от Гугъл.5 фундаментални лидерски умения на бъдещето
1. Гъвкавост
Лидерите би трябвало да мислят, въодушевяват, реагират и вземат решение бързо и дейно по отношение на измененията в средата. Адаптивността и гъвкавостта са най-сигурните пътища към триумфа в изискванията на VUCA света.
2. Емпатичност
Бъдещето на водачеството се основава върху развиването на способността да построяваме прочувствена просветеност у самите себе си, както и у хората към нас. Само по този начин водачите ще могат да събират и въодушевяват разнородни и трансгранични групи от хора в една посока, цел или в границите на избран план.
3. Комуникативност и меки умения
Твърдите умения, които се търсят през днешния ден, може и да са тотално непотребни на следващия ден. За сметка на това меките умения като словоохотливост, чуване и говорене пред аудитория ще стават все по-ключови. Без ефикасна връзка водачите ще бъдат жертви на събитията, вместо да ги ръководят.
4. Бързо и непрекъснато учене
Знанието се трансформира и остарява все по-бързо, нови ниши и сфери на бизнес се отварят непрестанно. Способността да учат бързо и склонността да го вършат във всички стадии на кариерата си е отличителният знак на водачите 4.0.
5. Автентичност
Ще чувате все по-често тази дума в комбиниране с водачеството. Тя включва в себе си няколко съществени качества – неприкритост, надеждност, бистрота и искреност. Нарцистичните, потайни, завладяни шефове от предишното, търсещи полза единствено за себе си, са отживялост. Лидерите на бъдещето са достоверни, те въодушевяват, като построяват дълбоки взаимоотношения и доверие с хората, с които работят или си сътрудничат.9 правилото на нововъведенията
1. Иновациите идват отвред
2. Фокусирайте се върху потребителите/ползвателите
3. Мислете експоненциално, с концепцията, че ви чакат динамични промени
4. Залагайте на разбора на данни
5. Давайте на чиновниците си 20% от служебното им време, с цел да работят над разнообразни планове, несвързани с главните им отговорности
6. Проваляйте се " мъдро ", т.е. вземете урок от всеки неуспех
7. Отваряйте процесите към потребителите, те ще ви оказват помощ да подобрите продукта и резултатите си
8. Пускайте нови артикули и надграждайте нови версии бързо
9. Следвайте задача, която има смисъл и дава стойност
*Текстът е част от приложението HR and Leadership с най-интересното от конференцията HR and Leadership Forum: Management 4.0 на " Капитал " и " Кариери ", която се организира на 23 ноември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР