Благомир Коцев споделя опита си от предизборни кампании с ученици

...
Благомир Коцев споделя опита си от предизборни кампании с ученици
Коментари Харесай

Кметът на Варна участва в кампанията за борба с кибертормоза

Благомир Коцев споделя опита си от предизборни акции с възпитаници от клубовете по предварителна защита на рисковото държание
По време на кметската ми акция към мен имаше многократни хакерски атаки. Сблъсквал съм се и с опити за нахлуване в профилите ми в обществените мрежи. Като обществена персона съм се борил с редица случаи на изявления с подправена информация за мен в разнообразни уеб сайтове. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев по време на изявление на тематика предварителна защита на интернет издевателството, обещано пред доброволците Лилия Маринова и Моника Петрова. Те са ученички в Първа езикова гимназия и Средното учебно заведение за филантропични изкуства и науки „ Константин Преславски “. Разговорът бе последната част от акцията „ Безопасен интернет и хакерски атаки “, проведена от дирекция „ Превенции “ към Община Варна. Записът ще бъде публикуван в платформите на дирекцията в обществените медии.

Съществуването на подправени интернет профили основава предпоставки за изнудване и закани и крие огромен риск изключително за младите, разяснява Коцев. По думите му решението е да се приказва по тематиката и да се организират постоянни превантивни акции, които да сигнализират за заплахите в мрежата. Важно е младежите да са осведомени по какъв начин да работят в случаите на интернет тормоз, уточни Коцев.

Проблемите в интернет пространството могат елементарно да преминат във физическа разпра в действителния живот, а при изкуствения разсъдък съществуват големи опасности за подправяне и замяна на самоличността, посочи кметът. Той предизвести, че интернет пространството е доста динамично и непрекъснато насочва към обществото ни нови провокации. Това изисква търсене на нови ограничения за сигурност, ангажираност и осъзнатост на всички ни, акцентира Коцев.

Като образец за ненавременни ограничения при киберпрестъпност, кметът уточни хакнатата страница за туризъм на Община Варна във Facebook. Тя стана обект на хакерска офанзива през септември предходната година. Въпреки работата на полицията, ГДБОП и платформата Meta по случая, досега обстановката към момента не е позволена. Община Варна няма достъп и надзор върху страницата. Смятам, че тази хакерска атака нямаше да се случи, в случай че преди този момент са били взети нужните ограничения, тъй като институциите също не са застраховани от похищения, разяснява Коцев.

На 18 март, 2024 година стартират другите две акции на дирекция „ Превенции “ към Община Варна – „ Не шофирай, в случай че си пил “ и „ Без дрога на пътя –Последната автомагистрала “. Партньори в самодейността са варненските учебни заведения, ОД на Министерство на вътрешните работи - бранш „ Пътна полиция “, Асоциацията на потърпевшите от пътно-транспортни катастрофи и бензиностанциите в града.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР