Благомир Коцев е кандидатът за кмет на Варна от коалицията

...
Благомир Коцев е кандидатът за кмет на Варна от коалицията
Коментари Харесай

Кой е основният претендент на опозицията за кметското място във Варна? Благомир Коцев е предприемач с прагматичен подход за проблемите на морската столица

Благомир Коцев е претендентът за кмет на Варна от обединението Продължаваме промяната – Демократична България (ПП-ДБ). 45-годишният политик е с възрожденски корени. Родословното му дърво води по майчина линия към прабаба от рода на революционера Г. С. Раковски - създателят на Първата българска легия, както и към рода на доктор Петър Берон. Коцев е ръководител на общинската конструкция на “Продължаваме смяната “ и някогашен регионален шеф на Варна по времето на кабинета " Петков ". Варненци ги познават като притежател на корабни бизнеси и на емблематичния комплекс " Хоризонт ", издигнат през 1979 година



Западен ученик с варненски корени

Благомир Коцев е роден на 22 март 1978 година във Варна. Семеен, със наследник на няколко месеца, кореняк варненец, прекарал целия си професионален живот във морската столица, Коцев е ученик на Първа езикова гимназия във Варна. Бакалавър е от „ Америкън Юнивърсити “ в столицата на Съединени американски щати Вашингтон, където приключва „ Бизнес администрация “, с устременост „ Международни финанси “. Първият си опит във финансите придобива в Щатите, в компания, ръководеща финансови вложения в нововъведенията и новите технологии. След връщането си във Варна стартира работа като финансов шеф в фамилната корабна компания „ Ахилеос “. Следва още учене – този път в „ Сити Юнивърсити “ в Лондон, където приключва мениджмънт в комерсиалното мореплаване.



Коцев има 12 години опит в интернационалната търговия и менажирането на кораби. Започнала като дребна компания през 90-те години, „ Ахилеос “ купува първия си транспортен съд единствено 8 години по-късно, а до 2003 година флотът й се усилва до 6 кораба, с цел да се трансформира, през 2007 година, в първата българска корабостроителна компания, стъпила на китайския пазар. В Китай има в употреба 4 кораба благодарение на задгранично финансиране. През 2016 година, след 25 години като водач в морския бизнес в България и района, компанията е продадена.

Бизнесът на Коцев е обвързван още с търговия, недвижими парцели и строителство в София, както и с борсова търговия с акции и скъпи бумаги, каквото е и неговото обучение.

Местна политика с фокус върху хората и оттатък идеологията

В началото единствено угрижен от родната действителност жител, от 2020 година насам Благомир Коцев заема дейна позиция - взе участие в всеобщите митинги против ГЕРБ, а през 2021 година се включва в основаването на структурите на „ Продължаваме промяната “ (ПП) във Варна, а още в същата година е определен за ръководител на организацията във Варна.

От 25 февруари до 4 август 2022 година Коцев е регионален шеф на Варна. Първият му работен ден съответствува с началото на войната в Украйна, която изправи България пред най-голямата бежанска вълна от 100 години насам. Над 100,000 украински дами, деца и фамилии, изгубили близки, минават за няколко месеца през Центъра за подпомагане на бежанци в Двореца на културата и спорта във Варна. Една от функциите на Коцев е да сътвори Областен щаб и да концентрира напъните в Центъра в помощ на бедстващите хора. Създаването на центъра е едно от най-големите достижения на младия политик. Стотици доброволци посрещат там украинските майки и деца, събират се помощи и продоволствия, уреждат се документални въпроси, заслон, изхранване, психическа и лекарска помощ, включване на децата в просветителната система.



Другото, с което ще се запомни ръководството му, е затварянето на крайбрежната алея на Варна за автомобилно придвижване и прекъсването на продажбата на 140 декара зелени площи, междублокови пространства, и градски градинки от общината. Коцев приключва редица неизгодни за страната покупко-продажби с безстопанствени парцели и разпродажбата на държавна благосъстоятелност на занижени цени.

Подходът на Коцев се отличава с фокус върху елементарните хора. Този прагматизъм оттатък конюнктурата и идеологията на партиите, срещите очи в очи с жителите и решение на ежедневните им проблеми благодарение на приемни по кварталите, носи забележителен политически капацитет поради мощните корпоративни ползи в града.

Политическа стратегия за възобновяване на Варна

Като претендент за кмет на ПП-ДБ във Варна, Коцев има няколко съществени целта в цялостната си стратегия за наболели в града въпроси.

На първо място, бистрота във вземането на решенията за града и в работата на общинската администрация. Хората би трябвало да бъдат чути и да бъдат осведомени, да вземат участие в решенията, споделя Коцев и организира десетки срещи с жителите месеци преди да стартира предизборната акция. Той прави публични разисквания, включва огромен кръг от цивилен специалисти в срещите си в помощ на хората.



Коцев стартира да показва визията си за бъдещето на Варна още през юни 2023 година с самодейностите за цивилен надзор над ремонтите и строителствата във Варна, както и с плана „ Граждански омбудсман “, който пази ползите на жителите на варненските квартали. Във Фейсбук-страницата му има оповестени десетки такива срещи, довели до подаването на 9 групови тъжби в общината въз основата на над 300 сигнала на хората, присъединили се в приемните му.

В последните месеци Коцев разгласи огромни планове за паркове, инфраструктура и паркиране. “Парк във всеки квартал ” е планът му за създаване на градинки и спортни зони върху неизползвани общински имоти. Идеята му за осъвременяване на пазарите „ Чаталджа “ и „ Колхозен “ е в поддръжка на българските производители и естетизиране на средата. „ Паркирай елементарно във Варна “ е финансово разчетена стратегия за поетапно създаване на буферни подземни паркинга, които да решат големия проблем с паркирането в града.

По управническата стратегия на Коцев са работили десетки цивилен самостоятелни специалисти от и отвън Варна по осемте базисни за ръководството на всеки град ресора – стопанска система и налози, градоустройство, превоз, инфраструктура, опазване на здравето, обучение, обществена политика, просвета, спорт и други. В нея има съответни 66 ограничения за решение на проблемите, които хората показват в жалбите до общината - градска среда, презастрояване, неприятна инфраструктура, разширението на града, по-добри транспортни връзки, зелени площи изключително във „ Възраждане “, „ Младост “ и „ Владиславо “, места в яслите и детските градини, условия за нови работни места и повишение на приходите. Програмата е под надпис „ Промени Варна “ и беше показана на конференцията за оповестяване на кандидатурата на Благомир Коцев за кмет.



Най-вероятният предстоящ кмет на Варна

Варна е град с насъбрани в досегашните мандати проблеми, които стартират от незавършената автомагистрала „ Хемус “ и стигат до въздействието на локалните корпоративни „ октоподи “, които са причина за застоя на морската столица. Тя от дълго време е страна в страната, което гони вложителите и кара евентуалните да я заобикалят. Кметът от ГЕРБ Иван Портних към този момент има два цялостни мандата и половина, а два органа – Българската и Европейската прокуратури - водят следствие против кмета за нарушавания в планирането и построяването на рибарското пристанище „ Карантината “ и за фекалната тръба във Варненското езеро.

Въпреки това точно Портних поведе листата във Варна и бе разгласен от Бойко Борисов като претендент за четвърти мандат, което огорчи варненци.

Социологическите проучвания сочат, че поддръжката за ГЕРБ в града спада стремително поради отрицателната оценка на хората за мандатите на кмета Портних. ГЕРБ води ПП-ДБ едвам с 876 гласа, което е огромна вяра за варненци. А данните сочат, че две трети от жителите не желаят кметът им след 29 октомври да е същият. Това нарежда Благомир Коцев като най-вероятният идващ кмет на Варна. Съдейки и по резултатите от предходните избори, когато Портних не съумя да вземе Варна и се наложи да върви на втори тур, както и по ниските резултати на останалите партии във Варна (лидера на „ Възраждане “ Костадин Костадинов взе едвам 14.3%, а Анелия Клисарова от Българска социалистическа партия - 14.02%), Благомир Коцев има най-високи шансове да смени Портних в кметския стол. Сърдечните връзки и поддръжката от страна на авторитетния народен представител от Демократична България Стела Николова (с близо 9% поддръжка на последния локален вот) покачват възможностите на десните да си отвоюват града в интерес на хората. Положително за Коцев въздейства и градивният и отборен звук в обединението ПП-ДБ във Варна, която стои надалеч от крамолите и вътрешните ежби в София. Листата от претенденти за общински съветници на дясното обединяване във Варна е уравновесена и с положителни специалисти, което е доказателство за диалогичността там.

Шансовете на Коцев да консолидира гласоподавателите, партиите и НПО-сектора, неодобряващи Портних във Варна, е доста сериозен. Още повече, че за хората и бизнеса „ Възраждане “ не е идеологически допустим модел на ръководство. Националистите във Варна порастват доста по-малко от другите регионални градове, а към този момент даже означават и спад на доверието на хората, изключително след провокациите, които вършат към акцията на Благомир Коцев и масираното заливане на Варна с билбордове за необяснимите 300 хиляди лв..

Според анализатори Варна е единствена след София с действителен късмет да избере кмет, друг от претендента на ГЕРБ. Дали прогнозите ще се оправдаят, следва да разберем на 29 октомври, само че Васил Терзиев в София и Благомир Коцев във Варна може да са двете последващи остриета на демократичната дясна общественост в България.

Вижте програмата на Благомир Коцев за Варна на следния адрес: 

 

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР