Благоевградският зоопарк е с подновен лиценз за следващите пет години.

...
Благоевградският зоопарк е с подновен лиценз за следващите пет години.
Коментари Харесай

Започва ремонт на зоопарка в Благоевград

Благоевградският зоопарк е с възобновен лиценз за идващите пет години. Общината трябваше да извърши редица условия, с цел да получи този значим документ от Министерството на околната среда и водите.

За да покрие условията по новия лиценз, през последната година общината е вложила над 80 000 лв. в зоологическата градина, с които са актуализирани част от клетките на животните. Двойно по-голямо сега е заграждението на благородния елен, ремонтирана е и стената при мечките. Изградено е ново следродилно помещение, където при потребност да се изолират дребните животни. При маймуните и всички хищници пък са сложени двойни огради, с цел да не ги хранят посетителите. Ремонтирано е осветлението, а пейките са освежени.

Ели и Манол обаче, към момента живеят в тази клетка - същата, в която през предходната година се родиха двете дребни лъвчета. Помещението е освежено, сложени са нови табели, даже нова защитна ограда. Реално обаче клетката не е разширявана. Изготвен е план за нова, доста по-голяма и комфортна за лъвовете, за която обаче са нужни 450 хиляди лв..

" Когато вкарвахме бюджета, имаше целева дотация финансиране държавно, само че когато се извади на Общински съвет, сумата беше редуцирана до 207 000, което значи, че другият излишък би трябвало да помислим по какъв начин да го финансираме, тъй като това нещо е извънредно хубаво и би трябвало да бъде осъществено ", изясни зам.-кметът по строителството инж. Венелин Трошанов.

Докато не бъде построена нова клетка, двете дребни лъвчета няма да се върнат тук, а ще останат във варненския зоопарк. От неправителствената организация за отбрана на животните " Четири лапи " са изготвили специфичен отчет за неприятните условия в българските зоопаркове.

" За огромна част от животните в зоопарка липсва базисно обогатяване, липсва естествена растителност, това са едни бетонни стоманени кафези, при огромна част от които се следи нарушаване на целостта на оградите и на мрежите, и на решетките. Може да се види, че е занемарена хигиената, можеше да се видят даже следи от влага и плесен. Необходимо е да се сътвори тактика, с която контролният орган в лицето на Министерство на околната среда и водите и зоопарковете да подхващат незабавни и координирани общи дейности за възстановяване на изискванията, като се стартира от реновиране на местообитанията и повишение на просветителната стойност на зоопарковете ", сподели Марина Атанасова от " Четири лапи ".

В България има 21 зоологически градини, като отворени за гости са 17. От " Четири лапи " показват като добър за развъждане на животни единствено тези в Добрич и в София.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР