Благоевградската общественост ще отбележи 119 години от смъртта на Гоце

...
Благоевградската общественост ще отбележи 119 години от смъртта на Гоце
Коментари Харесай

Благоевград отбелязва 119 години от смъртта на Гоце Делчев 

Благоевградската общност ще означи 119 години от гибелта на Гоце Делчев. Ритуалът по полагане на цветя ще се състои на следващия ден, 4 май /сряда/ от 11.00 часа на пл. „ Македония ” пред паметника на революционера.

​Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален воин в България и Република Северна Македония.

​В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обграждане в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 против 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от селото, само че опитът е несполучлив. След еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги армия Гоце Делчев пада погубен. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР