Благоевград. ЮЗДП работи по проект за възстановяване на увредени горски

...
Благоевград. ЮЗДП работи по проект за възстановяване на увредени горски
Коментари Харесай

ЮЗДП работи по проект за възстановяване на увредени горски територии в рамките на 9 български общини

Благоевград. ЮЗДП работи по план за възобновяване на повредени горски територии в границите на 9 български общини. 50 горско-дървесни типа ще бъдат създавани от автоматизирана поточна линия за контейнерни фиданки, която ще бъде конфигурирана в ЮЗДП по план по стратегия „ Лайф + “. Това стана ясно по време на представянето на плана, озаглавен „ Възобновяване и възстановяване на природозащитния статус на предпочитани горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България “. Проектът е продължение на партньорството сред ЮЗДП и Горска семеконтролна станция – София. Общият му бюджет е 2 108 322 евро, а обезпеченото съфинансиране от Европейската комисия е 74.96%. Предвидената дълготрайност на плана е 4 години с начало 18 септември 2017 година и предстоящ край 18 септември 2021 година.
Мениджърът на плана инж. Теодор Тодоров изясни, че учредената цел е възстановяване на природозащитния статус и увеличение на покритието на 7 предпочитани горски местообитания в 6 целеви зони по Натура 2000 в България, ситуирани на територията на Югозападно държавно дружество: Витоша, Ограждане – Малешево, Конявска планина, Кресна – Илинденци, Осоговска планина и Скрино. По думите му характерното за тази поточна линия е, че тя не е фокусирана върху един тип и разрешава да създаден каквото си решим и то в доста къс период. Той добави, че до 70 % доближава смъртността при залесяване с фиданки от гол корен и по тази причина ще стартира произвеждане на контейнерни такива. По думите му оцеляемостта им е до 97 %. Тодоров сподели още, че тези фиданки са по-скъпи, само че когато се внасят, не се повреждат корените им и има всички нужни предпоставки да се приспособяват и да реализират добър напредък. Инж. Тодоров посочи, че контейнерите са за многократна приложимост и могат да се употребяват повече от 10 години. Той добави, че измежду предстоящите резултати по плана са да бъдат събрани и обработени 7291.70 кг семена от 50 горско-дървесни типа, участващи в 14 предпочитани местообитания, а също по този начин да бъдат създадени над 860 000 контейнерни фиданки благодарение на които ще бъдат възобновени 104 хектара от 7 предпочитани горски местообитания в 6 Натура 2000 зони на територията на ЮЗДП.
Ръководителят на плана инж. Василий Маринковски съобщи, че над 60% от държавните гори у нас попадат в предпазени зони от мрежата Натура 2000. По думите му горите в България са най-голямото благосъстояние с значимо значение за поддържане на екологичното равновесие, запазване на почвата и запазване на биологичното многообразие, обезпечаване на дървесина и недървесни горски артикули за нашето общество. По думите му планът е утвърден и цели да се подобрят и възстановят хабитати, които са повредени. Зоните, които планът обгръща са на територията на 9 общини, в 9 териториални поделения – Първомай, Струмяни, Кресна, Дупница, Кюстендил, Рилски манастир, София и ловните стопанства „ Осогово “ и Витошко – Студена. Маринковски акцентира, че през последното десетилетие доста е повишен броят на повредите по горите, породени от вредители и бедствия като горски пожари, сходни на този, който породи сред Симитли и Кресна през лятото на тази година, по тази причина ЮЗДП подхваща реализацията на плана, с цел да обезпечи съответното възобновяване след нарушавания, свързани с естествени стихии или човешка активност. По време на представянето на плана стана ясно, че автоматизираната поточна линия за произвеждане на контейнерни фиданки ще помогне за по-бързото залесяване на засяганите територии от пожара сред Симитли и Кресна, който унищожи стотици декари през лятото.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР