Благоевград. В зоната на ГКПП Илинден се проведе междуведомствено учение

...
Благоевград. В зоната на ГКПП Илинден се проведе междуведомствено учение
Коментари Харесай

Благоевград: На ГКПП Илинден се проведе учение за реакция при незаконен внос на ядрен материал

Благоевград. В зоната на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Илинден " се организира междуведомствено обучение за активността на длъжностните лица и екипите за реагиране при разкриване на противозаконен транспорт на радиоактивен материал. В него участваха присъединяване представители на Групово дело „ Гранична полиция “, Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, ДАНС, Агенцията за нуклеарно контролиране, Националният център по радиобиология и радиационна отбрана към Министерство на здравеопазването, както и представители на Департамента по енергетика на Съединени американски щати. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .
Целите на симулацията бяха свързани с оценка на готовността за реакция, взаимоотношение и оперативна съгласуваност сред способените държавни органи, както и инспекция на съществуващите механизми и процедури при разкриване на незаконен транспорт на радиоактивен материал през Граничен контролно-пропусквателен пункт. По сюжет на учението бяха извършени координирани дейности със „ задържане “ на трима мъже при опит да внесат с микробус два радиоактивни източника от Гърция. Извършени бяха и измервания за радиация на лицата, автомобила и региона. По случая бе формирано досъдебно произвеждане.
Учението се организира с поддръжката на програмата „ Втора линия на отбрана “, осъществена по силата на Меморандума за съгласие сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Департамента по енергетика на Съединените американски щати за съдействие в предотвратяването на противозаконния трафик на нуклеарни и други радиоактивни материали.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР