Благоевград. В Университетския център Бачиново“ в Благоевград бе открита международната

...
Благоевград. В Университетския център Бачиново“ в Благоевград бе открита международната
Коментари Харесай

Благоевград: Международна научна конференция събра учени от над 10 държави в Университетския център „Бачиново“

Благоевград. В Университетския център „ Бачиново “ в Благоевград бе открита интернационалната конференция ПОЛИСЛАВ, която се организира за първи път в България. Това оповестиха от пресцентъра на Югозападен университет „ Неофит Рилски “ . Домакин на двадесет и третото издание на влиятелния конгрес е Филологическият факултет към Югозападния университет „ Неофит Рилски “.
Конференцията бе открита от ректора на университета проф. доктор Борислав Юруков. Той акцентира, че е чест за Югозападния университет да бъде хазаин на форума и означи, че в университета работят извънредно млади и амбициозни учени и преподаватели.
Приветствия към участниците насочиха и деканът на Филологическия факултет проф. доктор Магдалена Панайотова и ръководителят на Катедрата по български език доцент доктор Лъчезар Перчеклийски.
Проф. Панайотова означи, че конференцията е четвъртото интернационално събитие, проведено от Филологическия факултет в границите на една година.
„ Осъществяването на контакти във връзка със славянството, поддръжката на славистичните проучвания за нас е задача като факултет. Всички знаем, че езикът на актуалния свят е британският език, само че в нашия факултет се отстоява на многообразието на езиците, многообразието на другите славистични проучвания и това се вижда от реферираните списания „ Балканистичен конгрес “ и „ Езиков свят “, които Филологическият факултет издава “, сподели проф. Панайотова.
„ Този конгрес е освен лингвистичен, от няколко години ПОЛИСЛАВ се пробва да разшири своя мироглед като тематиките, свързани със славистиката са в най-широкия смисъл на думата. Радостен съм, че тази година във форума, с изключение на лингвисти, вземат участие литературоведи и историци “, сподели доцент Перчеклийски. Той изрази вяра, че конференцията ще продължава да се уголемява и постигнатото ще бъде от изгода освен за учените, само че и за обществото.
В конференцията, която ще продължи до 11 септември 2019 година вземат участие 90 откриватели слависти от 27 университета и научни института от България, Сърбия, Словения, Чехия, Полша, Унгария, Германия, Русия, Украйна, Япония и други Докладите от форума се разгласяват в алманах, който е индексиран в авторитетната платформа за научни данни Web of Science.Организатори на научното събитие са Катедрата по български език към Филологическия факултет на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ и Асоциацията на славистите POLYSLAV.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР