Благоевград. Протест под надслов Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата

...
Благоевград. Протест под надслов Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата
Коментари Харесай

Благоевград: Протест под надслов „Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата на Общината

Благоевград. Протест под надпис „ Спаси Скаптопара “ се организира пред постройката на Община Благоевград, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Гражданското си неодобрение показаха към 30 души. Полицейското наличие в региона на митинга бе засилено. Лазар Андреев, който е част от предприемчив комитет от жители на Благоевград, обединили се в поддръжка и за опазване на мястото на римската вила, открита по трасето на автомагистрала „ Струма “ – ЛОТ 3.1, разяснява, че протестиращите не са срещу построяването на автомагистралата, само че за тях е значимо археологическите открития да не бъдат разрушени. „ Важно е да се знае, че с изключение на опазване на археологическите находки, то нашето искане е обектът да се социализира, да се направи нужната инфраструктура, с цел да може той да се употребява за основаването на предпоставки за развиването на стопанската система, привличайки повече туристи. Ние желаеме обектът да не остава просто като голи камъни, които след петия дъжд или сняг да се унищожи, а да се направи цялостна идея за развиването на археологическите находки “, сподели още Андреев.
Той добави, че във вторник тази седмица, протестиращите са били на среща дружно с инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, археологът доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, доцент доктор Людмил Вагалински, шеф на НАИМ към Българска академия на науките, специалисти и археолози, на която е било разисквано бъдещето на обекта. Андреев благодари за инициативността от страна на инж. Атанасов за провеждането на срещата и изрази задоволството си от нещата, които са били коментирани на нея. „ По време на срещата говорихме за това какво би трябвало да се случи на обекта, с цел да може нещата да се стекат по най-хубавия метод, т.е. да удовлетворят нашите стремежи, да забележим къде ще намерим допирна точка сред това което може да стане, което те желаят и това което ние желаеме “, разяснява Андреев.
Той съобщи, че за протестиращите най-хубавият вид е разкопките да бъдат непокътнати на 100 %, а обектът да се социализира, с цел да може туризма да се развива. „ За нас разновидността или разкопки или автомагистрала не е сполучливия, не е разновидността, който ние желаеме. Защо би трябвало да се опълчва един план, който е с национално значение, с един археологически обект, който ще спомогне за развиването на района? “, акцентира Андреев.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР