Благоевград. Петър Дървингов свързва името си и със своето участие

...
Благоевград. Петър Дървингов свързва името си и със своето участие
Коментари Харесай

Историкът Елена Александрова: Името на Петър Дървингов се свързва с участието му в Първата световна война

Благоевград. Петър Дървингов свързва името си и със своето присъединяване в Първата международна война. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Елена Александрова, историк в Регионален исторически музей-Благоевград.
„ На 1 септември 1915 година, според заповеди на военното междуведомство стартира образуването на една пехотна дивизия, която е наречена 11-та пехотна македонска, защото е формирана от македонски емигранти и бежанци. За шеф на дивизията е назначен полковник Кръстьо Златарев, а подполковник Петър Дървингов е назначен за началник-щаб. През 1917 година Дървингов е създаден в чин полковник. Действително концепцията за сформиране на такава войскова единица е на Дървингов, който при започване на 1915 година внася предложение пред Военното министерство за образуване на войскова част сходна на Македоно-Одринското опълчение в Балканската война “, сподели Александрова.
Идеята му е тази 25 000 войска да нахлуе във Вардарска Македония и да провокира въстание в тила на сръбската войска воюваща на север. Поради бързото включване на България във войната тези проекти се осуетяват. След Първата международна война Дървингов минава в запаса. Обвинен е от държавното управление на Български земеделски народен съюз за един от виновниците за войната. Занимава се в публицистична активност. Умира в София на 8 март 1958 година.
Лора КАЛЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР