Благоевград. Навършват се 142 години от смъртта на Георги Измирлиев

...
Благоевград. Навършват се 142 години от смъртта на Георги Измирлиев
Коментари Харесай

Навършват се 142 години от смъртта на Георги Измирлиев – Македончето

Благоевград. Навършват се 142 години от гибелта на Георги Измирлиев – Македончето. За Радио „ Фокус “ – Пирин историкът и организатор в Регионален исторически музей – Благоевград доктор Елена Чългънова описа, че Георги Измирлиев е една от най-важните персони в историята на Пиринският край. Той е роден в град Горна Джумая, през днешния ден Благоевград на 21 април 1851 година. Майка му Тона Икономова – Измирлиева, произлиза от прочут метежен жанр от град Берово. Баща му – Димитър Измирлиев е търговец, родом от Горна Джумая, който оказва помощ за построяването на църквата в града с дарения. И двамата спомагат доста за това – Георги да бъде учтив в дух на родолюбие и национализъм.
„ Първоначалното си обучение Македончето получава в Сяр, а по-късно отпътува в Цариград, където става ученик на цариградското Главно българско учебно заведение на „ Галата сарай “ като стипендиант на Българското благодетелно сдружение „ Просвещение “. След като приключва образованието си той става преподавател в Цариград, развива и просветна активност “, сподели още доктор Чългънова. След Цариград, постъпва във Военното учебно заведение в Одеса, само че се отхвърля от военната карира, както по-рано прави и с учителската, с цел да може напълно да се посвети на битките за независимост. „ В края на 1875 година отпътува за Гюргево и е определен от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и боен началник на Първи революционен окръг в България. Младият Георги Измирлиев минава река Дунав на 13 януари 1876 година и в началото се среща с Баба Тонка в Русе. След това идва в град Горна Оряховица, избран за център на революционния окръг “, добави доктор Чългънова.
Тя означи, че вестта за прибързано оповестеното на 20 април въстание в ІV революционен окръг идва, в Горна Оряховица. Тогава революционерите вземат решение на 28 април да последват другарите си. „ При опита за въстание, заради изменничество, група революционери, измежду които Измирлиев и Иван Панов, е хваната от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април и задържана. Осъден на гибел посредством обесване на специфичен османски съд в Търново, той е откаран назад в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 година присъдата е изпълнена. Интересното е, че по сведения от очевидци, Георги Измирлиев самичък поставя въжето на врата си с думите: „ Сладко е да се почине за свободата на Отечеството! “, добави доктор Чългънова.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР