Благоевград. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-кметът по

...
Благоевград. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-кметът по
Коментари Харесай

Благоевград: Министър Красимир Вълчев и заместник-кметът Христина Шопова се срещнаха с директори на училища и детски градини от региона

Благоевград. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-кметът по просвета и филантропични действия Христина Шопова и началникът на РИО - Благоевград Ивайло Златанов организираха работна среща с шефове на образователни заведения от Благоевград и района. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Заместник-кметът Христина Шопова откри срещата с привет към присъстващите във връзка Международния ден на учителя, който се отбелязва на 5 октомври.
„ Честит празник! Бъдете живи и здрави, с цел да се грижите за вашите деца както до в този момент и освен в Благоевград, а в цялата област. Изключително ми е прелестно да посрещна министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, началника на РИО - Благоевград Ивайло Златанов, Методи Попов - шеф на РУО Благоевград. Хубавите неща би трябвало да се помнят и да се благодари за тях. И тук е моментът да благодаря на министър Вълчев за спортната зала в III ОУ „ Димитър Талев “, която успяхме да построим, до момента в който той беше основен секретар на МОН “, сподели Христина Шопова при започване на срещата.
В зала „ 22-ри септември “ бяха разисквани въпроси, свързани с използване на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, както и дейностите, касаещи организацията на просветителния развой през образователната година.
„ Няма подозрение, че ние разчитаме доста на учителите, на шефовете. Важно е трайно да променим просветителните качества. Учителите са най-голямата професионална група и това изисква изключителни средства и различна стойност. Няма по какъв начин да притеглим повече хора към специалността, в случай че не увеличим възнагражденията. Надявам се да имаме опция да изпълним тази цел. Заплатите би трябвало да са по-високи от междинната за страната. Това ще ни помогне да притеглим повече младежи в системата на образованието и да ги подтиква “, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
На срещата бяха прегледани провокации, с които се сблъскват и се борят учителите в детските градини и учебните заведения. Бе издигнат въпросът за неходенето и неприсъствието в часовете и класните стаи. Обсъди се тематиката с проблематичните деца, нападателни деца, деца с необразовани родители, които пречат на децата си да развиват своя потенциал и познания.
Директори повдигнаха въпросите за децата от ромски генезис и тяхното консолидиране, проблемите с защитата в учебните заведения и сигурността на децата, за децата с родители в чужбина и казусът с физкултурните салони. Министърът на културата и образованието разясни, че в България има 700 учебни заведения, които към момента нямат спортни зали, само че по Оперативна програма „ Региони в напредък 2014 - 2020 “ 20 учебни заведения ще бъдат включени в ограничения за създаване на спортни салони.
Темата за липса на фрагменти в просветителната система, за млади, неподготвени експерти провокира необятна полемика.
„ Младите експерти, идващи от университета би трябвало да бъдат обучавани. Практиката учи, а в университетите практиката не е задоволителна. Тези хора се нуждаят от опита и знанията на някой дълготраен преподавател, който ще съобщи своите познания. Тези учители може да бъдат ментори, като за образованията да им се заплаща в допълнение “, предложи Христина Шопова.
На срещата стана ясно, че от септември месец има открит телефон и имейл, на които може да се подават сигнали за възпитаници, които не са в час по време на образователен развой, както и да се алармира за възпитаници, изгонени от образователното заведение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР