Благоевград. Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе специален

...
Благоевград. Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе специален
Коментари Харесай

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов поздрави жители и гости на село Лешко по повод християнския празник Успение на Пресвета Богородица

Благоевград. Кметът на Община Благоевград доктор Атанас Камбитов бе специфичен посетител по време на курбан, който годишно се дава за здраве на жителите на благоевградското село Лешко във връзка православния празник Успение на Пресвета Богородица, оповестиха от пресцентъра на Общината. Преди да бъде осветлен курбанът, кметът доктор Атанас Камбитов възпламени свещ за здраве и благополучие за жителите на общината в църквата на селото. Сред присъстващите на празника бяха още ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, кметове и кметски наместници от Община Благоевград.
За поредна година пред църквата се събраха стотици вярващи във връзка един от най-светлите християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Кметът на Благоевград доктор Камбитов беседва с жителите и гостите на село Лешко и им пожела да има здраве, мир и обич в домовете, светли и плодородни дни. Днес честват още две села в община Благоевград - Бело поле и Марулево.
Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, празнуван еднообразно и от православни, католици и от други християнски деноминации. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден вършат родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, срещу инциденти и заболявания. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат любеница и грозде. Вярващите подаряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, забрадка и пари.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР