Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и организаторите на

...
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и организаторите на
Коментари Харесай

Благоевград: Kметът д-р Атанас Камбитов бе домакин на официалното представяне на изложбата Свидетели: Памет за концлагера Белене

Благоевград. Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов и уредниците на изложбата „ Свидетели: Памет за концлагера Белене “ посрещнаха поданици и посетители на Благоевград, стекли се в зала „ 22 септември “, с цел да прегледат експозицията. Тя е отдадена на жертвите в най-големия лагер за политически съперници на тоталитарния комунистически режим в България и споделя за протичащото се там в интервала ‎‎‎‎‎1949-1987 година. Със своите 18 пана, експозицията показва живота в концлагера „ Белене “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Изложбата е основана по концепция на Михаил Маринов - ръководител на фондация „ Остров Белене ”, взаимно с Христо Христов, професор Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов от фондация „ Истина и памет ” и Културен център „ Евгений Босилков-Белене ”, показан от отец Паоло Кортези. Тя гостува в Благоевград по самодейност на Политическа партия ГЕРБ.
„ Благодаря на управлението на Политическа партия ГЕРБ-Благоевград за поканата да представим нашата галерия. Задължен съм на управлението на Общината за предоставената опция и за това, че одобри нашата експозиция в толкоз приятна и топла конюнктура “, сподели проверяващият публицист Христо Христов в част от приветственото си слово. По време на речта си той описа забавни обстоятелства по тематиката и събирането на информация за основаването на изложбата и акцентира, че за първи път Министерството на образованието и Правителството утвърждават информация от този исторически интервал да влезе в учебници от следващата година.
Експозицията дава опция на другите генерации да добият визия за това по какъв начин е основан концлагерът на остров Персин и робския труд, осъществяван от лагеристите. Тя демонстрира насилието над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали санкции. Паната показват и бита и изискванията, в които са били сложени въдворените. Пресъздадена е дневната дажба и глада в лагера, действието на женската част на лагера, проведен на прилежащия остров „ Щурчето ”.
Чрез експозицията се виждат оживелите горяни, които са въдворявани в „ Белене ”, свещениците от другите християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите.
Изложбата ще остане подредена в Благоевград до 24 април.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР