Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе домакин на

...
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе домакин на
Коментари Харесай

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов бе домакин на представянето на книгата „Ален мак самотен“

Благоевград. Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов бе хазаин на представянето на книгата на английската авторка Мерсия Макдермот „ Ален мак уединен “, отдадена на живота на Димитър Благоев. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Д-р Камбитов приветства гостите в зала „ 22 септември “, измежду които учен Васил Гюзелев, историк и откривател, журналистът и издателят Христо Георгиев, Ана Райкова, близка другарка на авторката и проф. Йордан Костадинов.
„ Преди няколко месеца господин Причкапов и издателя на книгата Христо Георгиев пристигнаха с молба Общината да поддържа изданието. Нито за момент не се поколебах и няма по какъв начин да бъде другояче. Градът носи името на Благоев. Той е нашият патрон. Ние сме горди да се назоваваме благоевградчани. Мерсия Макдермот с изключение на създател на книгата е и почетен жител на Благоевград. От 4 книги, 2 са за Гоце Делчев и за Яне Сандански. Тя е неразривно обвързвана с нашия край и нашата история. Тя е част от нашата история и няма нищо по-логично от това да презентираме книгата в Благоевград. Истинският оценител на една концепция, дали е добра и стойностна, е времето. За всички тези години, този „ Ален мак уединен “ роди доста поля от алени макове. Факт е, че и след повече от 100 години, стотици хиляди българи припознават концепцията като своя, значи, че тя е добра и си заслужава. Не си задължен да споделяш концепциите, само че си задължен да ги уважаваш, а доста по–добре, в случай че взимаш най-хубавите от тях. Надявам се, книгата да има доста читатели и всеки да види това, което търси в нея “, сподели в приветствието си кметът доктор Атанас Камбитов и благодари на Инициативния комитет, с чийто старания се осъществя издаването на книгата.
Кметът на Община Благоевград доктор Атанас Камбитов връчи юбилейна грамота, „ 100 години независимост “, която се връчва на хора, които са съдействали за България, за българското на Мерсия Макдермот, която бе получена от издателя Христо Георгиев. В прелиминарен диалог, Ана Райкова показа незнайни обстоятелства от живота на Мерсия Макдермот пред доктор Камбитов.
Книгата за историята и живота на Дядо Благоев бе показана при огромен интерес пред жителите и гостите на Благоевград. Във видеосъобщение Мерсия Макдермот поздрави присъстващите. В края на презентацията кметът Камбитов разгласи, че огромен брой книги ще бъдат дарени на публични и учебни библиотеки в Благоевград, с цел да бъдат налични за всеки.
В книгата „ Ален мак уединен “ авторката споделя за бурния живот и делото на Димитър Благоев и тежките времена, в които е живял, преди един век. Това е четвъртият труд на писателката, в който тя написа за велики българи. Мерсия Макдермот има издадени книги за Васил Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански, с които провокира голям интерес измежду българските читатели. Настоящата книга се предлага за първи път на българския пазар. През 2014 година книгата за Дядо Благоев се разгласява в Англия.
Мерсия Макдермот е английска и българска историчка и писателка. Тя е задграничен член на Българска академия на науките и лекар хонорис идея на СУ „ Св. Климент Охридски “. През 2017 година, по случай 90-годишнината ѝ е удостоена с оценката „ Златен Век “ - огърлие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР