Благоевград. Китайско бойно изкуство демонстрираха в ЮЗУ Неофит Рилски“. Това

...
Благоевград. Китайско бойно изкуство демонстрираха в ЮЗУ Неофит Рилски“. Това
Коментари Харесай

Благоевград: Китайското бойно изкуство Тай чи беше демонстрирано в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Благоевград. Китайско бойно изкуство демонстрираха в ЮЗУ „ Неофит Рилски “. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение за Радио „ Фокус “ – Пирин . Днес в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ студенти, преподаватели и посетители означиха обичайния китайски празник „ Средата на есента “. Инициатор на тържеството, което се състоя в класна стая „ Конфуций “, бе Филологическият факултет. Специален посетител на празника беше майсторът по китайско бойно изкуство Тай чи – Валери Иванов – Лао шъ, един от създателите на школата „ Кунгфу център Сюангуей “, учредена през 1995 година Той впечатли гостите с проява на античното китайско бойно изкуство.
„ Тай чи е известното название, което е пристигнало от транскрипцията от британски език на китайския термин, който се използва със смисъла „ пестник “. Това, че се споделя „ Бойно изкуство “ не значи, че се употребява единствено за пердах, а бойните изкуства стават изкуства, когато стопират да се практикуват като нещо, което може да се използва по време на война. По-скоро практиката е ориентирана към това да съхранява живота и да се грижи за него, в сравнение с това да го унищожава. Тай чи е метод, по който античната китайска философия на живота доближава до нас и се предава по един на практика метод “, сподели Валери Иванов. Той означи, че бойното изкуството Тай чи се практикува в България повече от 40 години и печели от ден на ден почитатели.
За китайския празник описа деканът на Филологическия факултет проф. доктор Магдалена Панайотова: „ Днес честваме двоен празник. Празникът „ Средата на есента “ е известен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, по този начин наречената „ Китайска нова година “, само че празникът „ Средата на есента “ е също нещо доста забавно, тъй като символизира събирането на фамилията. Ние взехме решение, че годината, в която започваме образованието по китайски език, би трябвало да е обвързвана със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. „ Средата на есента “ се чества в средата на осмия месец (около 15 октомври), защото в китайския календар – 7-и, 8-и и 9-и месец са есенни месеци “. Проф. Панайотова акцентира, че се усилва броят на студентите, искащи да учат китайски език, и означи, че от тази година в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ се предлага нова компетентност – „ Педагогика на образованието по български и китайски език “, която ще притегля искащите да учат екзотичния език.
Гости на тържеството бяха госпожа Гао Чунли (Gao Chunli) – шеф от китайска страна на институт „ Конфуций “, госпожа Аксиния Колева – шеф от българска страна на институт „ Конфуций “, госпожа Олга Ялъмова – шеф на Първо частно учебно заведение с проучване на китайски език в София, проф. доктор Антони Стоилов и проф. доктор Георги Апостолов – заместник- ректори на ЮЗУ „ Неофит Рилски “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР