Благоевград и Банско отбелязват на днешната дата 5 октомври 112

...
Благоевград и Банско отбелязват на днешната дата 5 октомври 112
Коментари Харесай

Благоевград и Банско честват днес 112 години свобода

Благоевград и Банско означават на днешната дата 5 октомври 112 години от освобождението на двата града и на Пиринска Македония. 

В Благоевград честванията стартират в 10:00 часа в двора на храм „ Въведение Богородично “ с панихида за починалите за свободата на страната и на Пиринския край, след което ще бъдат положени цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, военачалник Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия жанр, намиращи се в двора на храм „ Въведение Богородично “ в квартал „ Вароша “, оповестиха от общинския пресцентър.

Цветя ще бъдат положени и пред бюст-паметника на българския бунтовник, герой за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония Ичко Бойчев, след което ще бъде издигнато знамето на България и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. Благоевградската общност ще уважи празника и с полагане на цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение „ Майка България “ на площад „ Мите Марков “ (при Младежки дом).

" Панорама на изкуствата " ще има следобяд на площад „ Георги Измирлиев “, а в зала „ 22 септември “ ще се организира тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград. Вечерта е очакван концерт на отбор „ Пирин “, след което на сцената на площад „ Македония “ ще излезе рок групата „ Тангра “. 

В Банско празникът стартира в 9:30 часа в тържествена света литургия в храм „ Света Троица “, а от 10:30 часа ще бъдат почетени персони, свързани с Освобождението на този край и на града, с поднасяне на венци и цветя пред монументи и паметни плочи. От 11:00 часа ще има възпоменание пред паметника „ Банско помни героите “, а от 12:00 часа почва празнична стратегия с присъединяване на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов отбор. 

През целия ден вратите на Музеен комплекс – Банско ще бъдат отворени за гости, оповестяват от общинския пресцентър. От там допълват, че от 11:00 до 18:00 часа ще има детска кинопанорама в Туристическия информативен център.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР