Благоевград. Генерал-майор Константин Жостов е бил изключително високо ерудирана личност.

...
Благоевград. Генерал-майор Константин Жостов е бил изключително високо ерудирана личност.
Коментари Харесай

Д-р Биляна Карадакова, Регионален исторически музей – Благоевград: Генерал-майор Константин Жостов е бил изключително високо ерудирана личност

Благоевград. Генерал-майор Константин Жостов е бил извънредно високо ерудирана персона. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин доктор Биляна Карадакова, историк и организатор в Регионален исторически музей – Благоевград. Според нея той остава в паметта на българския народ със своите дневници, които са писани в интервала 1912-1916 година. „ Една част от неговите дневници към момента е непозната на обществеността. Друга част към този момент е оповестена в дневника на неговия непосредствен другар военачалник Сава Савов. Още възпитаник в Ломската гимназия се записва доброволец в Сръбско-Българската война през 1885 година и дори има военен опит при сраженията в Пирот, едно от най-важните сражения при тази война. След това той приключва Военното учебно заведение в София “, уточни още доктор Карадакова.
Тя добави, че по-нататък генерал-майор Жостов продължава своята кариера, като приключва Военна артилерийска академия във Виена. „ Служи като боен аташе с дипломатически и военни задачи във Виена, Лондон и Санкт Петербург. В навечерието на войните генерал-майор Константин Жостов е осъществявал дипломатически контакти на най-високо ниво. Участвал е и в Лондонската конференция през декември 1912 -1913 година, на която се взема решение ориста на Турция, поради успехите на Балканския съюз в първата Балканска война. Впоследствие той командва и позициите на Българската войска в борбата при Чаталджа “, добави доктор Карадакова. По думите ѝ генерал-майор Жостов е бил и шеф на щаба на настоящата Българска войска през Междусъюзническата война, а и в Първата международна война. Той умира на 31 август от инфектиран апендикс по време на Леринската интервенция на Първа войска.
Ливия НИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР