Благоевград. Експлоатацията на работната сила е била характерна за продължителен

...
Благоевград. Експлоатацията на работната сила е била характерна за продължителен
Коментари Харесай

Д-р Йосиф Кочев, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград: Експлоатацията на работната сила е била характерна за продължителен период от човешката история, като още не е преодоляна напълно

Благоевград. Експлоатацията на работната мощ е била присъща за нескончаем интервал от човешката история, като през днешния ден към момента не е преодоляна изцяло. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин във връзка Деня на труда и работническата взаимност доктор Йосиф Кочев, докторант по интернационално право и интернационалните връзки към Правно-историческия факултет на Югозападен университет (ЮЗУ) „ Неофит Рилски “ – Благоевград. Той разяснява задачата на празника в исторически проект. „ Идеята е да се реализиран по необятни обществени права за служащите и да се понижи работния ден. През 80-те години на 19 век междинната дълготрайност на работната седмица във фабриките е била към 70 часа, а изискванията на труд са били много тежки. Това, несъмнено, няма по какъв начин да не предизвика обществено неодобрение, с претенции за понижаване на работното време, повече почивни дни за чиновниците и не на последно място - повече права за работещите “, уточни доктор Йосиф Кочев. Той съобщи, че тези събития са с голямо значение за развиването на синдикалните организации в международен мащаб.
„ Тяхната съществена цел е да влияят на властта и да спомагат за възстановяване на изискванията на труд. Това става факт с помощта на едно от най-големите им достижения – въвеждането на осемчасов работен ден. 40-часовата работна седмица не е възприета по случайност от доста от страните, а е резултат от груповите старания и битка на обособените детайли на гражданското общество, а точно - жителите, политическите партии, синдикатите и неправителствените организации “, сподели още доктор Кочев. По думите му, в случай че в този момент в развитите страни одобряваме за даденост изискванията, при които се трудим, и се радваме на редица права на работното място, това не значи, че обстановката постоянно е била такава.
Той добави, че ползите в обществото доста постоянно се разминават. „ От една страна, работодателите желаят по-голяма работливост за по-продължително време и против по-малко възнаграждение. От друга страна, чиновниците желаят да работят по-малко и да получават повече. Точно в това се показва и ролята на профсъюзите – да се опитат да намерят пресечни точки и да сближат ползите на двете групи “, разяснява Кочев. Той съобщи, че по тази причина на днешния ден би трябвало да се отбележат постигнатите триумфи, свързани с възстановяване на изискванията на труд.
Денис НИКИФОРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР