Благоевград. Благоевградската общественост почете паметта на загиналите по време на

...
Благоевград. Благоевградската общественост почете паметта на загиналите по време на
Коментари Харесай

Благоевград: Градът почете загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

Благоевград. Благоевградската общност уважи паметта на починалите по време на Илинденско-Преображенското въстание преди 114 години, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин. Цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „ Македония “ в Благоевград поставиха заместник-кметовете Христина Шопова и Иво Николов, депутатът Даниела Савеклиева, ръководителят на Общинския съвет Радослав Тасков, Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО-Българско национално придвижване, заместител регионалния шеф Иван Стоянов, представители на политически партии, кметове на кметства от общината, културни институции и жители.
В рецитал бе припомнена клетвата, дадена от смелите мъже на България в името на свободата и независимостта на Родината, както и моменти от историята: „ Заклевам се в Бога, вярата и достойнството си, че ще се боря до гибел за свободата на българите в Македония и Одринско, че ще се подчинявам абсолютно на началството и категорично ще извършвам заповедите му, че няма да издам никому нито с дума, нито с дело тайната, с която през днешния ден се възнаграждавам и всичко това, което от през днешния ден нататък ще чуя и схвана по делото. В противоположен случай, дано бъда погубен от едного от другарите с револвера или камата, която целувам “.
Въстанието избухва на 20 юли (2 август по остарял стил) в Битолски революционен окръг и на 6 август (19 август по остарял стил) - в Одринско. То цели избавление на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България според Берлинския контракт (1878 г.) в рамките на Османската империя. Въстанието е връхна точка на национално-освободителната битка на македонските и тракийски българи.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР