Благодетели възстановиха кръстовете на една от малкото дванайсетокръстни църкви у

...
Благодетели възстановиха кръстовете на една от малкото дванайсетокръстни църкви у
Коментари Харесай

Благодетели възстановиха кръстовете на църквата в еленското село Илаков рът

Благодетели възвърнаха кръстовете на една от дребното дванайсетокръстни църкви у нас. Тя се намира в еленското село Илаков рът, а два от кръстовете по фасадата й паднали при земетресението край Вранча преди повече от 40 години и оттогава не се намирали средства за възобновяване им.

Илаков Рът, Елена

Църквата в еленското село Илаков рът е издигната преди повече от век от троянски майстори. И до през днешния ден впечатлява с неповторимата си архитектура, а във фасадата й са вкопани цели 12 кръста.
Йордан Йорданов - кмет на село Илаков рът: В Търновски окръг друга такава няма, като архитектура и сграда.
След като два от кръстовете й паднали при едно от най-големите трусове, по този начин и не се намерили пари за възобновяване им, а в това време били откраднати кандилото и ритуалния кръст.
Драгомир Качешмаров - донор: Преди няколко години се наложи да върша два сондажа и когато започнахме сондажа, стигнахме до 13 -я метър, само че вода не излезе и някак си от вътрешната страна ми пристигна, в случай че вода излезе ще даря за църквата, излезе водата сега, в който си го помислих.


Така Драгомир и съседа му Румен решили да възстановят откраднатите църковни атрибутите и двата каменни кръста от фасадата.
Румен Иванов - донор: Не съм се замислял, просто мигновено му отговорих, че съм склонен, незабавно споделих, да действаме.Драгомир Качешмаров - донор: Камъка, който намерихме, е за два кръста, не за един и се оказа, че те и два трябват и станаха двата кръста.
Сега двамата възнамеряват да създадат и художествено осветяване към църквата и мечтаят един ден още веднъж да я видят цялостна с хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР