Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите

...
Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите
Коментари Харесай

Денков подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат

„ Благодаря за поканата, която ми разреши да видя с очите си и да усетя със сърцето си вашето незаслужено страдалчество, само че и вашия подвиг и увереност да извоювате бъдещето, за което копнеете. ” С тези думи се обърна българският министър председател Николай Денков към президента Володимир Зеленски. Украинският държавен глава посрещна учен Денков в Мариинския замък на 26 февруари, когато страната му отбелязва поредна мрачна годишнина. Преди 10 години противозаконното анексиране на Крим и Севастопол постави началото на непрекъсната експанзия на Русия против Украйна и отвори пътя към пълномащабна военна инвазия на 24 февруари 2022 година

Министър-председателят Денков уточни, че България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Напомни, че българите са видели този смут в очите на хилядите бежанци, за които отвориха домовете и сърцата си преди две години, чули са ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. И показа, че е усетил тъгата със личните си сетива при гледката на разрушените жилищни здания в Соломянския регион на Киев.

„ Вече е ясно, че задачите на Путин се простират отвън рамките на Украйна. Амбициите на съветската експанзия са опасност и за националната сигурност на България, ” сподели акад. Денков. Той изясни, че поддръжката ни за Украйна е отбрана за нас самите. И цитира думите на бесарабския българин Георги, сапьор на фронта: „ Ние сме братя, ние сме едни хора ”.

От своя страна президентът Володимир Зеленски насочи думи на признателност към премиера акад. Николай Денков за поддръжката, която България оказва на Киев през целия интервал на пълномащабна съветска експанзия. Високо ценим обстоятелството, че България е с нас и с цяла обединена Европа, уточни Зеленски. Президентът на Украйна подчертава върху продуктивните диалози, извършени през днешния ден с българския министър председател. Зеленски е уведомил Денков за обстановката на фронта и за предпочитаните потребности. Украинският президент особено посочи и взаимните старания в Черно море и Дунавския район за разширение на комерсиалните потоци и възобновяване на естественото мореплаване. Денков и Зеленски разискаха също съдействието в енергийната сфера. Оценяваме поддръжката на България за напредването ни към европейската и евроатлантическата общественост – това укрепва общата ни сигурност, добави още президентът на Украйна.

Българският министър председател подари на украинския президент имитация на меча на хан Кубрат. Зеленски получи символичния подарък дружно с посланието, че България застава категорично на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна експанзия - на страната на човешкия живот и достолепие, свободата, демокрацията и интернационалния правов ред. Той акцентира, че българското държавно управление и парламентарно болшинство работят праволинейно за обезпечаването на оптималната по опциите ни политическа, военна, дипломатическа, филантропична и материална поддръжка за Украйна.

„ Русия не може да завоюва тази война! ”, безапелационен беше акад. Денков. Той увери, че един ден ще има правораздаване за всички военни закононарушения. Премиерът прикани интернационалната демократична общественост да остане единна в поддръжката си за Украйна, с цел да бъде този ден по-скоро.

България остава ангажирана с използването на Формулата за мир на Украйна за реализиране на обективен, повсеместен и резистентен мир, учреден на правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Страната ни поддържа провеждането на Среща на върха в границите на Формулата за мир. Българските институции имат подготвеност за съдействие и в подтекста на основаната Международна коалиция за връщане на украински деца, нелегално депортирани и принудително преместени в Русия, като България е измежду учредителите на Коалицията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР