Благодаря на всички съветници, които гласуваха мерките в подкрепа на

...
Благодаря на всички съветници, които гласуваха мерките в подкрепа на
Коментари Харесай

Фандъкова обяви мерките в подкрепа на столичани в кризата с COVID-19

Благодаря на всички съветници, които гласоподаваха ограниченията в поддръжка на фамилния и междинен бизнес в София, на създателите и културните оператори и на общинските поликлиники. Работихме дружно и с причини. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя разгласи, че към този момент е подготвен първият пакет с съответни ограничения в помощ на част от най-силно засегнатите от рецесията в миг, в който имат най-голяма потребност.

Предвижда се Столичната община да не събира такси за тротоарно право от търговски обекти и заведения, затворени поради изключителното състояние. Собствениците им би трябвало да подадат заявление до съответната районна администрация. Това важи и за заведенията, които работят единствено доставка на храна по домовете.

Търговци, наематели на общински парцели, няма да заплащат наем за времето, през което са затворили обектите си по отношение на изключителното състояние

Общинските наематели, които са работили, само че имат над 50% спад в оборота по отношение на същия интервал предходната година, могат да употребяват 50% отстъпка от наема.

Обектите, които са работили, само че имат спад в оборота сред 20% и 50%, ще могат да употребяват 20% понижение на наема. Тези ограничения се отнасят до всички наематели на общински парцели за комерсиална активност. Спадът в оборотите ще се потвърждава с декларация и счетоводни документи.

Фандъкова и общинските съветници от ГЕРБ/СДС подариха 31 000 лева за битката с Коронавирус – 19

"Създаваме гаранционен фонд от 1 млн. лева, посредством който банките ще издават гаранции по заеми на независимо заети лица, дребни и междинни предприятия, които са наранени от рецесията ", изясни още Фандъкова.

Предвижда се да се обезпечават до 50% от главницата на заемите до 15000 лева Столичната община ще разгласи конкурс за избор на финансов медиатор, който да дава в допълнение гаранционно покритие по заеми. Този гаранционен предел ще е до 300 000 лева и с него гаранциите могат да доближават 80%.

Два месеца пролонгация получават софиянци за заплащане на първата вноска за такса боклук.

Вместо до 30 април тя ще се дължи до 30 юни. С два месеца е продължен и срокът за прилагане на 5% отстъпка при заплащане на цялата дължима сума за налог здания и налог МПС. Тази отстъпка може да се употребява до 30 юни.

Финансиране от 1 млн. лева за обезпечаване на заплати в общинските поликлиники.

"С самодейността „ Солидарност в културата “ осигуряваме 400 000 лева за поддръжка на свободните създатели и културните оператори ", разгласи също кметът.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР