Благодарствен молебен против пожари и бедствия отслужиха днес архимандрит Висарион

...
Благодарствен молебен против пожари и бедствия отслужиха днес архимандрит Висарион
Коментари Харесай

В Момчиловци осветиха новия си пожарен автомобил СНИМКИ

Благодарствен молебен срещу пожари и бедствия отслужиха през днешния ден архимандрит Висарион и свещеници от смолянска духовна околия в църквата " Св. св. Константин и Елена " в Момчиловци.

Духовниците осветиха за първи път и курбан за към 600 души, дарен от хората от селото. Курбанът бе иницииран и раздаден от поданици на селото на всички локални и посетители на площада.

Свещениците осветиха и противопожарен автомобил, който от два дни е възложен на селото от Министерство на вътрешните работи посредством община Смолян.

Той ще бъде обслужван от доброволци, които ще минат на образование. Самият автомобил, който е остарял ЗИЛ, е ремонтиран на два пъти още веднъж от доброволци от селото.

С дарения автомобилът ще бъде дооборудван и пребоядисан в селото. От Момчиловци с подписка от две години упорстваха да има личен противопожарен автомобил, защото за четири години изгоряха четири къщи и от тях бяха евакуирани шестчленно семейство с бебе.

Пожарната работа си прави работата, само че автомобил от Смолян идва за 25-40 мин и пожара до тогава към този момент се е увеличен, споделят от селото. В Момчиловци има вековна традиция камбаната да се бие при пожар и до момента доброволци гасиха на ръка пламналите къщи.

Противопожарният автомобил е възложен от Министерство на вътрешните работи посредством община Смолян на кметство Момчиловци.

" За последната къща бяха събрани 28 000 лв. дарения с дарения от бизнеса, благотворителни концерти, базари и дарителска акция с кутии и банкова сметка на кметството. Общо за трите акции сме събрали от донорите близо 100 000 лева С тези средства можехме да си купим сами финален модел противопожарен автомобил, вместо с тях да възвръщаме вреди. Сега селото ще е по-спокойно, откакто има разполагаем противопожарен автомобил на място. Осигурихме и водоем, от който да се цялостни пожарната кола. Това е водоем от към 100 кубика на бившето дружество " Елица " в селото ", сподели кметът на селото Сийка Суркова. /Марица.бг

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР