Благодарим на България, че е наша родина. С тези думи

...
Благодарим на България, че е наша родина. С тези думи
Коментари Харесай

Арменците у нас: Благодарим на България, че е наша родина

" Благодарим на България, че е наша татковина ". С тези думи известни българи от арменски генезис вземат участие в спонтанен видеоклип, с който общността на арменците благодари за гостоприемството на българите, които преди близо 100 години отворили домовете и сърцата си за търсещите избавление от гоненията в Османската империя арменски бежанци, написа Inews.

Режисьорът Маги Халваджиян, композиторът Хайгашод Агасян, журналистът Антон Хекимян, илюзионистът Астор, певицата Хилда Казасян и още доста други именити персони от разнообразни сфери, потомци на няколко генерации арменски бежанци от началото на 20-ти век, записаха сами своите послания за признателност и ги сплотиха в неподготвено видео послание към всички българи.

Избрахме точно този метод да отбележим 24-ти април, тъй като макар тъгата и трагизма на събитията от 1915 година, този ден за нас е и мотив да се отблагодарим за помощта и милосърдието на българския народ, с помощта на който през днешния ден ние живеем, работим и развиваме нашата татковина България, акцентират основателите на видеото от арменската общественост в София.

Днес у нас живеят повече от 12 000 българи с арменски генезис. Общността е съсредоточена най-вече в огромните градове, като с изключение на с излъчените като фамилна традиция ювелирни занаяти, бижутерия, златарство и часовникарство, арменската общественост е известна със своите разнородни културни и просветителни начинания.

От няколко години в София се строи и арменска черква, която общността гради с поддръжката и дарения от сънародници и институции. Градежът на храма е в своята крайна фаза и арменците в столицата се надяват църквата да отвори порти още през идната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР