Благодарение на проучването Privacy Not Included на Mozilla знаем, че

...
Благодарение на проучването Privacy Not Included на Mozilla знаем, че
Коментари Харесай

Производителите на автомобили знаят кога „правите като птичките и пчеличките“ в колата си. И това е само върхът на айсберга

Благодарение на изследването Privacy Not Included на Mozilla знаем, че производителите на коли употребяват доста повече от персоналната ни информация и данни, в сравнение с им е належащо, и това, което вършат с тях, не е ОК.

Проучването преглежда какъв брой информация събират автомобилните производители, по какъв начин я употребяват и какъв надзор има човек върху персоналните си данни. И то надалеч надвишава данните, от които се нуждае third party сервиз, с цел да обслужи един актуален автомобил, примерно.

Ще стартираме с най-страшния факт, на който се натъкнахме, до момента в който четяхме отчета (авторите са от carbuzz). Nissan и Kia събират данни за половия ви живот. Да, вашият Nissan Leaf знае тъкмо по кое време ще вършиме обич (с различен човек), което евентуално не е истина, тъй като въпреки всичко карате Nissan Leaf.

Но преди да навлезем в дълбокия, мрачен свят на събирането на данни, би трябвало небрежно да разбираем какво съставлява Mozilla.

Това е организация с нестопанска цел, която организира изследвания на разнообразни потребителски артикули, с цел да ревизира до каква степен са предпазени персоналните данни на потребителите. Тя има общоприета методология за осъществяване на този тест, а главната цел е да резервира вас и вашите данни в сигурност.

Въпреки че данните за половата интензивност са стряскащи, те надалеч не са най-притеснителната част от изследването. От 25-те изследвани автомобилни марки всички са получили сигнален етикет „ Privacy Not Included “ на Mozilla, което трансформира автомобилната промишленост в най-лошия извършител, който тази организация с нестопанска цел в миналото е изследвала. 

Една компания получава „ знак “, в случай че събира прекалено много персонални данни, а автомобилната промишленост някак си съумя да се оправи по-зле от third party приложенията за психологично здраве, които са известни с непозволеното събиране на персонални данни.

Изследваните марки коли не са създадени в страни, в които не съществува отбрана на персоналните данни. Става дума за BMW, Subaru, Jeep, Dodge, Volkswagen, Toyota, Ford, Audi, Honda, Chevy, Cadillac и Tesla, а Mozilla ги e подредила от най-слабата до най-лошата.

Renault е най-слабото, до момента в който Tesla е безусловно най-лошото. Две трети от участващите марки получават негативна оценка за потребление на данни, надзор на данните, резултати, сигурност и инвазивен изкуствен интелект.

Преди да преминем към някои акценти от изследването, си коства да знаете по какъв начин актуалните коли научават толкоз доста за вас. Всъщност това е много елементарно. За да действат актуалните системи за сигурност и информационно-развлекателни системи, всеки автомобил се нуждае от вътрешен микрофон и ориентирана към лидера камера.

Освен това автомобилът ви знае какво слушате посредством информационно-развлекателната система, което му дава много добра визия за това къде се намирате в политическия набор, примерно.

Навигацията ви знае къде ходите и какъв брой време прекарвате там. Ако можете да стартирате избрани функционалности посредством приложение на телефона си, автомобилът има достъп до всичко в него. След това има нови свързани услуги, актуализации по въздуха и даже коли с вградени селфи камери. 

И не става дума единствено за електрически автомобили, ако желаете да употребявате това като още една причина да ги порицаете. Това се отнася за всеки актуален автомобил с каквато и да е съгласуваност, без значение какъв брой дребен е той.

Сега за шокиращите числа. 84% споделят персоналните ви данни, като се изключи че ги употребяват за личен маркетинг и изследвания. Споделят ги да вземем за пример с снабдители на услуги и брокери на данни.

От 25-те автомобилни производители 76% споделят, че имат законно право да продават вашите данни. 56% споделят, че биха споделили персоналните ви данни с правоприлагащите органи без правосъдна заповед. Достатъчно е единствено „ импровизирано искане “.

А 100% от американските марки не ви дават никакъв надзор или достъп до данните ви и не можете да принудите автомобилния производител да ги изтрие.

Единствено Renault и Dacia получават точки за това, че дават на притежателите цялостен надзор върху данните си и опция да ги изтрият, само че това евентуално се дължи на обстоятелството, че тези коли се продават единствено в Европа, където строгият закон за отбрана на персоналните данни General Data Protection Regulation, най-строгият по рода си в света, го изисква. Останалите 92% от производителите на коли не оферират никакъв надзор.

Тези данни също са уязвими за хакерски офанзиви, както сме виждали и преди. В края на предходната година един хакер откри метод да започва Нисан и Хонда от разстояние. Според изследването 68% от автомобилните производители имат „ неприятно досие “, когато става въпрос за хакерски офанзиви и нарушение на сигурността на данните.

След като приключихме с общите данни, дано да разгледаме съответни марки. Както бе упоменато по-рано, Нисан и Киа събират данни за половия ви живот. Вероятно към този момент не е добра концепция да изпращате на колегата си известия с плодчета и свиркащи си емотикони. Други шест автомобилни компании признаха, че събират генетична информация (най-вероятно отпечатъци).

В общите условия на Хюндай се показва, че компанията ще се съобрази със „ законните претенции, без значение дали са публични или неофициални “.

След това е Tesla, която е най-лошата от всички. Mozilla споделя, че това е едвам вторият артикул, който в миналото е преглеждала и който е получил всичките си предизвестия за дискретност, като първият е абсурден чатбот с изкуствен интелект. Tesla получи голямо леке върху имиджа си за това, че има обезсърчителен ИИ, забъркан в 17 смъртни случая и 736 произшествия, което докара до федерално следствие.

Mozilla включи и откъс от известието за дискретност на клиентите на Tesla, с цел да даде спомагателен подтекст.

„ Ако към този момент не желаете да събираме данни за автомобила или други данни от вашия автомобил Tesla, апелирам, свържете се с нас, с цел да деактивираме свързаността.

Моля, имайте поради, че някои разширени функционалности, като да вземем за пример актуализации по въздуха, отдалечени услуги и взаимоотношение с мобилни приложения и функционалности в автомобила, като да вземем за пример търсене на местонахождение, интернет радио, гласови команди и функционалност на уеб браузъра, разчитат на такава съгласуваност.

Ако решите да се откажете от събирането на данни за автомобила (с изключение на желанията за шерване на данни в автомобила), няма да можем да знаем или да ви уведомяваме за проблеми, отнасящи се до вашия автомобил, в действително време. Това може да докара до ограничение на функционалността на автомобила ви, до съществени повреди или нередовност. “

Горното е неприятно, само че Mozilla споделя, че всички автомобилни компании са се провалили на теста за единодушие. В Subaru политиката за отбрана на персоналните данни даже разрешава да събира данни от пасажерите. А всички ние си мислехме, че hotspot-a за Wi-Fi е добра концепция. 

Има ли нещо, което можете да извършите?

И да, и не. Както е очебийно в цитата от Tesla нагоре, всеки автомобил има съобщение за дискретност, което е обемист документ. Всички знаем, че тези правила и условия се подценяват. Игнорираме ги всякога, когато купуваме обвързван артикул.

Вместо да прочетем романа с разпоредбите и изискванията, всички превъртаме до дъното и натискаме бутона „ Съгласен “. Доста тревожно е, че съгласно оценките на Mozilla до 2030 година 95% от новите коли, продавани в международен мащаб, ще бъдат свързани.

Mozilla моли да помогнете за разпространяването на информацията, с цел да се увеличи осведомеността. Вдигнете малко звук и поискайте от политиците да създадат нещо, с цел да ви защитят.

Разбира се, другата ви опция е да си купите по-стар автомобил без връзка с външния свят, само че ще би трябвало да се върнете най-малко до 90-те години на предишния век. Ако извършите това, ще пропуснете актуалните улеснения за сигурност, и не приказваме за усъвършенствания помощник за шофиране. В онази ера даже ABS не беше общоприета екстра…

Споделете мнението си по-долу и изпратете на Nissan и Kia имейл, в който им казвате да се махнат от спалнята ви.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР