Благодарение на прогнозите за силен ръст Royal Dutch Shell и

...
Благодарение на прогнозите за силен ръст Royal Dutch Shell и
Коментари Харесай

Големите петролни компании се възстановяват и очакват по-високи печалби

Благодарение на прогнозите за мощен растеж Royal Dutch Shell и Total се обрисуват като водещи компании

Още по тематиката
Цената на петрола падна до 5-седмично дъно
8 фев 2018
Въпреки данъчните облекчения Exxon Mobil и Chevron регистрираха по-слаби резултати от предстоящите

Преработването на нефт е натежало през четвъртото тримесечие
6 фев 2018
Shell пробва да понижи въглеродния си отпечатък

Компанията е вложила над 400 млн. $ за придобивания в областта на зелената сила
5 фев 2018
Петролът проби за малко 71 $ за барел
25 яну 2018
Поскъпването на петрола вдъхва живот на по-малките компании в бранша

Очаква се да се насочат към тържищата за търсене на финансиране
24 яну 2018
Петролното произвеждане на Съединени американски щати доближи рекордните 10 млн. барела дневно

Развитието на бранша в страната е на път да преобърне международната търговия
17 яну 2018
Петролът още веднъж доближи 70 $ за барел
15 яну 2018 След години на строги ограничавания огромните петролни компании се пробват да примамят вложителите с обещания за напредък и по-големи облаги. Благодарение на прогнозите за мощен растеж Royal Dutch Shell и Total се обрисуват като водещи компании след тригодишен спад, само че Exxon Mobil, най-голямата обществено търгувана петролна компания, значително разочарова с по-слабите си резултати, оповестява Reuters.

Сривът на цената на петрола през последните няколко години и задържането на котировките към 50 $ за барел принуди доста от огромните компании да търсят различни способи за поддържане и увеличение на облагите си. Съкращаването на разноските наподобява като най-простия от тях и производителите на нефт натъртват точно върху него, което най-малко за момента дава положителни резултати.

Възстановяване на бранша

Паричният поток на петролните компании през 2017 година се увеличи до най-високото си равнище отпреди рецесията, подкрепят от фрапантните проекти за понижаване на разноските и възобновяване на цените на петрола, а мениджърите още веднъж насочват вниманието си към растежа.

При предстояща цена от над 60 $ за барел до края на десетилетието огромните петролни компании са уверени, че могат да подтикват акционерите с по-високи дивиденти.

Френската Total разгласи проектите си за увеличение на дивидентите с 10% и назад изкупуване на акции на стойност 5 милиарда $ до 2020 година Компанията също по този начин анулира политиката си, въведена в слабите години, на предложение на акции вместо на парични дивиденти.

Анализаторите от Bernstein приветстваха решението на френската компания, която регистрира 28-процентно нарастване на облагата за четвъртото тримесечие в четвъртък, като " новия бенчмарк при връщането на акциите ".

" Kомпаниите в Съединени американски щати разочароваха, до момента в който Total ободри всички дружно със Shell, въпреки да имаше дребни пропуски ", сподели Аласдер Маккинън, портфолио управител в The Scottish Investment Trust.

Тенденция за назад изкупуване на акции

Норвежката Statoil и американската компания Chevron също покачиха дивидентите си през миналата седмица, а BP възобнови изкупуването на акции през четвъртото тримесечие на 2017 година Royal Dutch Shell, чиито облаги и паричен поток през предходната година бяха по-големи от тези на Exxon, в този момент има упоритостите да изкупи назад акции за 25 милиарда $ до края на десетилетието.

Според анализатори ситуацията на Exxon остава по-сложно след разочароващото понижаване на паричния поток и производството през четвъртото тримесечие, което породи терзания измежду вложителите по отношение на тактиката на компанията. Акциите й са паднали с повече от 10% през предходната седмица, което изтрива към 35 милиарда $ от пазарната стойност.

" Всички огромни петролни компании са изправени пред провокации сега, само че може би Exxon не е с най-хубави вероятности измежду тях. Ние избираме Shell ", сподели Маккинън.

Акциите на Shell са се повишили по отношение на тези на съперниците й с общо 90% през последните две години, сподели Саймън Гергел, основен капиталов шеф в Allianz Global Investors.

" Бяхме насърчени от проектите за понижаване на разноските на компанията и евентуалната промяна на бъдещите й парични потоци ", споделя той.

След три години стесняване на разноски посредством редуциране на работни места, по-ниски бюджети за изследвания и потребление на нови технологии мениджърите са извели растежа на напред във времето.

" Приоритетът на борда е да поддържаме амбициозния си напредък и да продължим да прибавяме стойност за акционерите ", сподели основният изпълнителен шеф на Total Патрик Пуяне пред вложителите предишния четвъртък.

По време на среща с анализатори предходната седмица основният изпълнителен шеф на Shell Бен ван Бюрден и основният финансов шеф Джесика Ул обявиха, че задачата им е да създадат англо-холандската компания " инвестиция от международна класа ".

Амбициозният холандски основен изпълнителен шеф обществено съобщи, че желае Shell да оспори финансовото владичество на Exxon в бранша, макар че американският колос към момента е доста по-голям от Shell по пазарна стойност. За да реализира тази цел, Shell купи съперника си BG Group за 54 милиарда $ през 2016 година, което трансформира компанията в най-големия търговец на полутечен природен газ в света и главен производител на нефт в Бразилия.

Дивидентната рентабилност на акционерите на Shell за 2019 година се прави оценка на 8.2% спрямо 6.7% за Total, 5.9% за BP и 5.2% за Statoil, до момента в който при Exxon тя е 4.7%, а на Chevron - 4.2%.

" Като цяло беше значима година за огромните петролни компании. Кешът е нагоре, продукцията е нагоре ", сподели Джеймс Лайнг, управител на фондовия фонд в Абърдийн Asset Management.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР