Благодарение на Mojo, човек може да придобие възможности, присъщи на

...
Благодарение на Mojo, човек може да придобие възможности, присъщи на
Коментари Харесай

Контактна леща с допълнена реалност дава суперсили

Благодарение на Mojo, човек може да придобие благоприятни условия, присъщи на анимационните герои, които виждат с доста повече елементи физическия свят пред себе си

В контактните лещи на Mojo е вградена технология за допълнена действителност
(снимка: Mojo Vision)

Контактна леща за очи с усъвършенствана действителност – това е основала Mojo Vision. На пръв взор лещата е напълно елементарна. След малко носене обаче човек вижда, че в дясната половина на зрителното поле пред него „ виси ” прогноза за времето, от горната страна – информация за трафика по околните улици и възможните направления, а от горната страна – календар и лист със задания.

Новата леща може да се окаже избавление за хиляди хора по света с повредено зрение, само че също по този начин може да е скъп асистент на пожарникари, спасители и други Докато доста компании по света към момента се пробват да вградят технологиите за допълнена и виртуална действителност (AR/VR) в очила и хедсети, в Mojo са решили да „ прескочат ” този стадий. Те вграждат AR непосредствено в контактните лещи. Така човек придобива „ суперсили ” сходно на анимационните герои, които виждат повече от физическия свят пред себе си.

Компанията-създател на лещата с вградена допълнена действителност съществува публично от към 2015 година, само че нейната активност се базира на разработки от 2008 година насам. Доскоро тя работеше в „ стелт ” режим, а в този момент е склонна да се демонстрира пред света, откакто притегли и доста финансиране от разнообразни капиталови фондове.

Въпреки че пред Mojo към момента има много провокации, компанията твърди, че към този момент е измислила частите на своя талантлив артикул, който на пръв взор може да звучи малко като от научната фантастика. „ Наистина сме уверени, че това работи ”, споделя пред Fast Company вицепрезидентът за продукта и маркетинга Стив Синклер, който преди този момент е прекарал седем години в Apple, занимавайки се с обмисляне на артикули от линията iPhone. „ Излязохме от стелт-режима, тъй като виждаме всички елементи към този момент работещи в подготвен артикул, който прави всичко, което желаеме ”.

Кофти зрение, супер концепция

Mojo Vision е родена от концепциите на двама мъже, и двамата ветерани от Силициевата котловина, които споделят интерес към технологиите за зрение. Не е изненадващо, че и двамата имат проблеми със зрението.

Съоснователят и изпълнителен шеф Дрю Перкинс преди този момент е основал компанията за оптични мрежи Infinera. Освен това е основал и продал няколко други компании, измежду които една за архитектури на кабелни мрежи. През 2012 година му откриват катаракта. Хирургията ненапълно взема решение въпроса, най-малко що се касае до близкото и далечното зрително поле, само че на приблизително разстояние той не вижда добре. Това го е предиздвикало да мисли много за технологиите за зрението.

Майкъл Дийринг пък е някогашен старши инженер на Sun Microsystems. Преди да напусне Sun през 2001 година, Deering си построява известност на специалист по изкуствен интелект, компютърно зрение, 3D графика и виртуална действителност. И той също има неприятно зрение. Прекарал е десетилетие в създаване на микродисплей – или в контактна леща, или вграден в окото – върху ретината. Тази негова работа е в основата на специфичната леща с допълнена действителност.

Как работи

В супер-лещата има вграден миниатюрен проектор – с размер на зрънце пясък. Този проектор е натикал 70 000 пиксела в квадратче със страна, по-малка от половин милиметър. С сходен дребен размер окото мъчно може да го „ забележи ”.

Устройството прожектира картина непосредствено върху ретината на окото. Тя се излъчва върху специфична зона от ретината, наречена фовея, която дава отговор за разпознаването на дребни обекти пред очите. Заема единствено 4-5% от площта на ретината, само че е доста богата на нервни окончания и доста сензитивна.

Поради дребния размер на фовеята и дребния размер на предаваното изображение проекторът е и доста пестелив – той се нуждае от напълно малко светлина.

Безброй приложения

Приложенията на лещата с допълнена действителност са многочислени. Едно от тях касае работата на пожарникарите. Те могат да носят такива лещи и по време на пожар да получават скъпа информация – да вземем за пример за разположението на пространствата в горящата постройка, за позицията на колегите-пожарникари в нея, за количеството оставащ О2 в бутилката и други

По този план Mojo работи взаимно с Motorola. Целта е специфичната леща да стане част от местна информационна мрежа, посредством която пожарникарите поддържат връзка по време на акция. Това значи скъпа информация да се предава в действително време сред тях – да вземем за пример сигнал за евакуиране от горящия обект.

Технологията може да има сходни приложения и във военното дело. В бизнеса лещата може да има също многочислени изгоди – да вземем за пример рецепционистите на хотелите биха могли да посрещат своите посетители, гледайки ги в очите, до момента в който през това време виждат имената им, с цел да употребяват вярното послание за всекиго.
още по тематиката
Но едно от най-ценните приложения на технологията ще бъде в медицината. Двамата основатели на лещата не престават да мечтаят тя да реши проблемите им със зрението – и тези на хиляди хора по света. Според СЗО, с повредено зрение са 285 милиона души на планетата.

Тези лещи биха могли да се употребяват от хора с разнообразни типове недъгавост на ретината – сензитивния към светлина пласт в задната част на окото – и от хора, които имат пребиопия (обичайната загуба на способността за фокусиране върху дребни обекти, които се развива с процеса на стареене на организма).

Лещите Mojo могат, да вземем за пример, да разпознаят текста на пътен знак в далечината и да го демонстрират ясно на лидера. Те могат да усилват обекти или да ги проектират върху частта от ретината на индивида, която към момента може да „ вижда ” добре. Лещите биха помогнали на хората да откриват предмети, увеличавайки контраста сред нюансите или цветовете на обектите.

За доста хора с повредено зрение това може да се окаже технология, която трансформира живота коренно. Но с цел да се случи смяната, очните лекари би трябвало първо да дефинират какво е нужно да се „ поправя ” в зрението на всеки обособен пациент. Тогава за всекиго ще се създава леща с вграден проектор, която прави нужното, с цел да възвърне способността му да вижда – някои лещи ще наслагват контурни контури за обектите, които индивидът не вижда добре, други ще укрепват контраста, трети ще препроектират облици от избрани диапазони разстояние и така нататък

С други думи, технологията има капацитета действително да промени радикално бизнеса на оптичните системи за лекуване на очни болести.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР