Благодарение на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев бяха транспортирани

...
Благодарение на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев бяха транспортирани
Коментари Харесай

Личните вещи на Левски пристигнаха с подкрепата на ВМС

 img_7210 Благодарение на командира на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев бяха превозени до Варна при тежките зимни условия персоналните движимости на Дякона. Това стана ясно на откритата за 3 март галерия „ Докосване до Апостола “ във Военноморския музей.

“Носих ги като икона, като светиня”, сподели командирът на бойния ни флот. Личните движимости са от фонда на Националния военноисторически музей в София. Експозицията демонстрира за първи път във Варна ножа на Васил Левски, който в действителност е бил щик към пушка „ Снайдер ”, която е била на въоръжение в армията на Османската империя. Той го е употребявал по време на преходите си, превдварително решен като турско заптие. Изложено е още кръстчето му, което е закупено от неговия вуйчо от Божи гроб. Левски го получава, когато влиза в духовенството. Дълго по-късно обаче той продължава да го носи.

Кръстчето попада в музея посредством племенницата на Левски Мария Зидарова. Посетителите могат да видят и кичури от косата на Левски, непокътнати от майка му при второто му подкастряне, когато взема решение да се отдаде на революционна активност. Еспозицията ще бъде във Варна до 20 март. Входът на Военноморския музей е безвъзмезден за гости на 3 март.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР