Благодарение на БСП в 47-ото не се взе решение за

...
Благодарение на БСП в 47-ото не се взе решение за
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: При инфлация 20% и замразяване на социалните разходи, приоритет за служебното правителство се превръщат F-16

Благодарение на Българска социалистическа партия в 47-ото не се взе решение за даване на военна помощ
„ Ние ясно сме декларирали, още когато стартира войната, каква е нашата оценка. Кой е агресорът, кой жертвата, и че има потребност Украйна да бъде подкрепена с филантропична помощ и други дейности, само че не и с доставка на оръжия. Аргументите ни бяха задоволително съществено показани и в предходното Народно събрание, когато с взаимни отстъпки от всички успяхме да реализираме голямо болшинство в позицията тогава. А и през вчерашния ден, когато едно болшинство реши, че България би трябвало да се ангажира, въпреки и индиректно, доставяйки оръжия на една от страните. “ Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин по БНР.

Той дефинира вчерашното решение за даване на военна помощ на Украйна като извънредно неподготвена акция: „ Нито беше изработен разбор за рисковете, не бяха потърсени службите, не бяха поискани отчети, не бяха поискани авансово от Министерството на защитата опциите, които би могла да дава България. Това е един удар в празното пространство, който ще има съществени последствия за страната “, предизвести социалистът.

Вигенин изясни, че съгласно левицата България е можело да има по-различна роля в този спор, а точно да търси дипломатически решения. „ Някой би трябвало да стартира приказва за мир и това можеше да е България. Трябва да се мисли малко повече от това по какъв начин 9 месеца по-късно да се окажем лоялни с този или с оня “, счита той и добави, че България не е единствената страна от от Европейски Съюз, която не дава оръжия. „ Тук не сме на стадий да разясняваме кой е крив и кой прав, а сме на стадий да забележим по какъв начин да създадем по този начин, че по-малко хора да бъдат убити на фронта и по-малко украинци да страдат с тези офанзиви, които се вършат сега. Постигаме ли някакво такова решение с изпращането на оръжия за Украйна? “, попита Вигенин.

Ние имаме позиция за втората партида F-16 и ще гласуваме срещу тях “, съобщи социалистът и продължи: „ Ние не сме срещу модернизацията на българската войска, само че считаме, че моментът да се похарчат още близо 3 милиарда лв., не е в този момент. Преиграва се с това в миг, в който никой не мисли по какъв начин хората ще изкарат тази зима и идната година. Абсурдно е служебният кабинет да внася удължение на бюджета, в което обществените разноски, минималната работна заплата и всичко остава на равнището от тази година, при инфлация от 20%. В същото време огромен приоритет се превръщат F-16 “, разяснява той.

„ Първата работна седмица на Народното събрание минава в даване на оръжия за Украйна и поръчка за нови 8 F-16. Това ли е в действителност дневният ред на страната? “, попита Вигенин.

Освен хартиената бюлетина от левицата са внесли най-малко още 10 законопроекта, които са свързани с минималната работна заплата, заплащанията на майките за втората година, безвъзмездни учебници и други неща, които би трябвало да оказват помощ на хората в тази зима. 

По тематиката с другите обединения при гласуванията Вигенин изясни: „ Ние си имаме позиции и това, че някой се причислява към тях, не ни прави част от коалиция. Коалиция значи политическо съглашение за политическа поддръжка, а в тази ситуация това са тематични обединения, които се основават по избрани тематики. Вчера в тази коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “, уточни той.

Вигенин удостовери позицията на Българска социалистическа партия, че няма да вземат участие в държавно управление с мандат на ГЕРБ, на Движение за права и свободи и на “Възраждане “. „ Дали ще участваме в диалози по-късно, зависи на кого ще бъде даден третият мандат, с втория сме споделили, че ще беседваме. Ние не можем да участваме в държавно управление, което ще ревизира наши основни позиции “, безапелационен е той и напомни борбата на левицата в 47-ото Народно събрание, когато с помощта на Българска социалистическа партия не се взе решение за даване на военна помощ.

„ Ако третият мандат бъде даден на нас, ще създадем старания да съставим държавно управление “, съобщи на финала Вигенин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР