Благодарен съм на унгарския президент, който ми отстъпи ротационното председателство

...
Благодарен съм на унгарския президент, който ми отстъпи ротационното председателство
Коментари Харесай

Унгария отстъпи на Полша председателството на Инициативата Три морета през 2025 г.

" Благодарен съм на унгарския президент, който ми отстъпи ротационното председателство за 2025 година. По принцип беше ред на Унгария да семейства десетото издание на " Три морета ", съобщи Дуда, който даде в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс взаимна конференция с тазгодишния хазаин - литовския президент Гитанас Науседа, и украинския им сътрудник Володимир Зеленски.

" Така ще мога да домакинствам форума в последната година от мандата си, когато ще отбележим 10 години ползотворно съдействие. Вижда се какъв интерес провокира Инициативата - през днешния ден дискутирахме с представители на Съединени американски щати, Англия, Испания, Финландия, Турция, Черна гора ", продължи президентът на Полша. Той означи, че след съвещания сред него и министър-председателя на Полша Доналд Туск се приготвя подписването на публично съглашение за сигурност с Украйна.

" Ние поддържаме Украйна от първия ден на войната. Много украинци пресякоха границата с Полша след съветската инвазия през 2022 година, някои от тях още живеят в страната ни. Ние сме на фланга на НАТО, който е непосредствено заплашен от Русия ", добави Дуда.

Инициативата " Три морета " е политически план на 13 страни от Европейски Съюз, намиращи се сред Балтийско, Адриатическо и Черно море, измежду които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е хазаин на форума тази година, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се употребяват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата " Три морета " е да насърчи по-бързото развиване и доближаване на района посредством увеличение на взаимосвързаността на страните членки в региона на превоза, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, за да се усъвършенства доближаване на Европейски Съюз и консолидиране на трансатлантическото партньорство сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, а от през днешния ден като стратегически сътрудник в Инициативата се включи и Япония.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР